NAKON DOLASKA TALIBANA

Makedonci će primiti 450 Afganistanaca, smještaj u hotelima plaćaju Amerikanci. Oporba podbada: 'Neka ih premijer Zaev smjesti u hotel svoga brata uz proviziju'

18.08.2021 u 10:13

Bionic
Reading

Kosovo, Albanija i Sjeverna Makedonija prve su ponudile prihvatiti dio građana Afganistana koji su odlučili napustiti zemlju nakon talibanskog preuzimanja vlasti. Makedonski ministar vanjskih poslova Bujar Osmani iznio je i detalje: Sjeverna Makedonija prihvatit će 450 Afganistanaca te će ih privremeno smjestiti u hotele i motele, a troškove boravka snosit će američka organizacija NDI

Makedonska se vlada obvezala prihvatiti 450 građana Afganistana, među kojima su zaposlenici u humanitarnim i mirovnim misijama, članovi njihovih obitelji, aktivisti iz organizacija za ljudska prava, novinari, prevoditelji, studenti i stipendisti. Vlada ističe da nije riječ o ilegalnim migrantima te demantira informacije iz medija da će oni biti smješteni u prihvatnom centru u skopskom naselju Gazi Baba, u kojem su smješteni migranti.

Troškove privremenog boravka građana Afganistana do, kako se navodi, njihovog 'odlaska u treće zemlje ili SAD' platit će američka organizacija NDI (Nacionalni demokratski institut). Predsjednik te organizacije i bivši američki ambasador u Mijanmaru Derek Mitchell na Twitteru je zahvalio makedonskom premijeru Zoranu Zaevu na odluci da primi civile u nevolji koji su 'posvetili život multietničkom društvu s jednakim pravima za sve'.

Makedonska će pak vlada građane Afganistana tijekom boravka u zemlji izuzeti od troškova izdavanja viza i drugih administrativnih troškova. Po prispijeću iz Kabula, svi će putnici biti upućeni u obveznu 14-dnevnu karantenu, a oni koji još nisu bit će i cijepljeni, također o trošku države.

  • +5
Stanovnici bježe prema zračnoj luci u Kabulu Izvor: EPA / Autor: STRINGER

Iako vladajuća koalicija pokušava predstaviti primanje izbjeglica iz Afganistana kao humanitarnu gestu s ciljem podrške saveznicima u NATO-u, nisu baš svi toliko oduševljeni. Zastupnik oporbenog VMRO-DPMNE-a i bivši makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski kaže kako je Sjeverna Makedonija siromašna zemlja te bi trebala ukazati Ujedinjenim narodima na to da solidarnost trebaju demonstrirati najbogatije članice UN-a. 'Ako premijer Zaev želi glumiti humanitarca, trebao bi pokazati osobni primjer i smjestiti Afganistance u hotel svoga brata uz proviziju po već poznatom modelu 'euro za Vicu'', rekao je Milošovski, aludirajući na kontroverznog strumičkog poduzetnika Vicu Zaeva, kojemu je premijer svojedobno sređivao poslove na lokalnoj razini.

Oglasili su se i hotelijeri. Predsjednik Hotelijerskog saveza Makedonije (HOTAM) Krsto Blaževski kaže da ih o smještaju za Afganistance nitko ništa nije pitao. 'Spremni smo prihvatiti goste, bez obzira odakle dolaze. Treba samo pronaći objekte jer su oni u turističkim mjestima popunjeni, pa ih treba odabrati ili u glavnom gradu ili u zimskim centrima. Nitko s nama nije kontaktirao, ali važno je da usluga bude plaćena. Vlada nam nije učinila nikakve ustupke, pa nećemo ni mi njima', kaže Blaževski.