poplavljene kulture

Voda prešla preko Vinskog mosta u Vrgorcu

17.05.2023 u 16:27

Bionic
Reading

Državni tajnik Tugomir Majdak i splitsko-dalmatinski župan Blaženko Boban bili su u srijedu u Vrgorcu, gdje su s gradonačelnikom Milom Hercegom obišli poplavljena polja Jezero i Rastok

Gradonačelnik Herceg izvijestio je državnog tajnika o stanju na terenu, gdje su uništene poljoprivredne površine, ističući da životi ljudi ni stambeni objekti nisu ugroženi te da će se nakon povlačenja vode zbrojiti štete u poljoprivredi, poglavito na jagodama i vinovoj lozi.

Župan Blaženko Boban rekao je novinarima kako je, po podatcima iz Hrvatskih voda, vrgoračko polje Rastok poplavljeno 50 posto, a Jezero 25 posto. Najavio je da će nakon povlačenja vode gradsko povjerenstvo za procjenu šteta na poljoprivrednim površinama obići teren i popisati štete, a zatim će županiji podnijeti zahtjev za proglašenje prirodne nepogode kako bi se nadoknadila šteta vlasnicima OPG-ova kojima su nasadi jagoda i vinogradi pod vodom.

Štete su sada veće u odnosu prema poplavi u prosincu jer jer je loza u vegetaciji, a plodovi jagode su za berbu, rekao je.

"Ovo se nikada dosad nije dogodilo da su poplave u svibnju, no stanje držimo pod kontrolom", istaknuo je župan Boban i pohvalio vatrogasne postrojbe i HGSS.

Državni tajnik Majdak je nakon obilaska poplavljenih površina u polju Jezeru rekao kako se već radi na izradi projektne dokumentacije i studija okoliša za izgradnju odvodnog tunela koji se planira za programsko razdoblje do 2027.godine.

"Realizator projekta će biti Hrvatske vode koje će u tom razdoblju riješiti problem odvodnje viška vode, nakon čega neće biti opasnosti za poljoprivrednike, a time će se i povećati poljoprivredne površine na ovom području", izjavio je državnik tajnik Majdak, koji je s gradonačelnikom Hercegom bio na Vinskom mostu preko kojeg je danas prešla voda iako se očekivao pad vodostaja.

  • +7
Poplave u vrgoračkom kraju Izvor: Pixsell / Autor: Matko Begovic/PIXSELL