ZA 11 MILIJUNA KUNA

Mađarski vlasnik 'Primoštena' oštetio državni proračun

  • Autor: tportal.hr/Hina
  • Zadnja izmjena 05.01.2012 18:47
  • Objavljeno 05.01.2012 u 18:41
hrpa kuna kune 200 kuna

hrpa kuna kune 200 kuna

Izvor: Pixsell / Autor: Davor Puklavec/PIXSELL

Nakon opsežne kriminalističke istrage, djelatnici kriminalističke policije šibensko-kninske Policijske uprave sumnjiče većinskoga vlasnika hotelske kuće 'Primošten' d.d. Mađara Laszla Attilu Kerekesa, s privremenim boravkom u Tribunju, da je državni proračun oštetio za više od 11 milijuna kuna

Kriminalistička istraga provedena je na temelju zahtjeva šibenskoga Općinskoga državnog odvjetništva i kaznene prijave Ministarstva financija, Financijskog inspektorata iz Zagreba. Protiv Mađara, čiji identitet Policijska uprava ne otkriva, policija je Općinskome državnom odvjetništvu podnijela posebno izvješće s podatcima osumnjičenika kao dopunu podnesenoj kaznenoj prijavi. Policija sumnja da je 60-godišnjak kao član uprave, predsjednik uprave i predstavnik krajnjeg suvlasnika tvrtke iz Primoštena te član uprave više povezanih društava iz grupacije pravnih osoba sa sjedištem u Zagrebu i Tribunju državni proračun oštetio pogodujući vjerovnicima.

Od dobro upućenih izvora doznaje se kako je riječ mađarskome tajkunu Laszlu Attili Kerekesu, većinskome vlasniku hotelske kuće "Primošten" d.d. sa sjedištem u Primoštenu te vlasniku tvrtke 'Diamant marina' d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu.

Kriminalističkom istragom utvrđeno je da je osumnjičenik od 2009. do 2010. odobravao provođenje nezakonitih obračunskih plaćanja i naplata cesijama, asignacijama i izjavama o kompenzacijama međusobnih obveza i tražbina za tvrtku iz Primoštena koja je neprekidno u spomenutom razdoblju imala blokiran račun.

Tako je, navodi se u izvješću šibenske policije, obračunskim plaćanjima i naplatama, znajući da je ta tvrtka nesposobna za plaćanje, plaćao obveze drugim vjerovnicima i društvima iz grupacije pravnih osoba te je podmirivao određene dobavljače za izdane usluge. Takvim postupcima oštetio je Poreznu upravu i Područni ured Šibenik, to jest državni proračun, za 11.395.000 kuna.

Mađarski tajkun Laszlo Attila Kerekes kupio je 2002. i 2003. nekoliko hotelskih kuća u Dalmaciji. Hotelsko poduzeće 'Primošten' kupio je 2002. godine za samo 333.000 tadašnjih njemačkih maraka.

Prošlog ljeta i Splitsko-dalmatinska policija kazneno je prijavila Kerekesa jer nije proglasio stečaj hotelske kuće 'Jelsa' d.d. Ta je tvrtka bez obzira na blokadu računa nastavila poslovati te je oštetila dobavljače za više od sedam milijuna kuna.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi