venecijanska komisija

Mađarski anti-LGBT zakon krši međunarodne standarde zaštite ljudskih prava

14.12.2021 u 14:23

Bionic
Reading

Mađarski zakon kojim se zabranjuje poučavanje o homoseksualnosti i transrodnosti u školama krši međunarodne standarde zaštite ljudskih prava, priopćila je u utorak Venecijanska komisija, panel stručnjaka za ljudska prava pri Vijeću Europe

Zakon, koji je usvojen u lipnju i uzrokovao tjeskobu u LGBTQ zajednici i oštru osudu Europske unije, zabranjuje uporabu materijala u školama za koje se smatra da promiču homoseksualnost i promjenu spola.

Stručnjaci Venecijanske komisije za ustavno pravo zaključili su da izmjene nisu u skladu s međunarodnim standardima zaštite ljudskih prava te ne osiguravaju djeci pristup objektivnim i nepristranim informacijama o rodnom identitetu i seksualnoj orijentaciji.

"Baš naprotiv: amandmani doprinose stvaranju 'prijetećeg okruženja' u kojemu LGBTQ djeca mogu biti izložena zdravstvenim rizicima, zlostavljanju i maltretiranju", ocjenjuju stručnjaci. 

"Amandmani ostavljaju prostor samo za jednu stranu i pristrano poučavanje, otvaraju vrata stigmatizaciji i diskriminaciji LGBTQ osoba", dodao je panel stručnjaka. 

Zakon je predložila vlada nacionalističkog premijera Viktora Orbana koji se predstavlja kao branitelj tradicionalnih kršćanskih vrijednosti u borbi protiv "LGBT ideologije", uoči izbora 2022. godine na kojima bi njegovu stranku Fidesz prvi put mogla ugroziti nova ujedinjena oporba. 

Orbanova kampanja protiv LBGT zajednice eskalirala je u srpnju i kolovozu s vladinim jumbo plakatima po cijeloj zemlji s natpisom: "Strahujete li da bi vaše dijete moglo biti izloženo seksualnoj propagandi?". 

Vladajući Fidesz tvrdi da su prava LGBT zajednice i druga slična pitanja u nadležnosti nacionalnih vlada i da je svrha zakona zaštititi djecu, a ne ciljati LGBT zajednicu.