ZA SMANJENJE DEFICITA

Mađarska uvodi nove mjere štednje

VIKTOR ORBAN I JOSE MANUEL BARROSO

VIKTOR ORBAN I JOSE MANUEL BARROSO

Izvor: Reuters / Autor: Reuters

Mađarska mora usvojiti nove mjere štednje kako bi postigla svoje ciljeve, kada je riječ o proračunskom deficitu, osobito kada se radi o poteškoćama u euro-zoni, izjavio je u srijedu premijer Viktor Orban

"S obzirom na to da je gospodarski rast ove godine pao s tri posto na dva posto, jasno je da će to prouzročiti deficit od 100 milijarda forinta (371,5 milijuna eura)", rekao je Orban na konferenciji za novinare.

Vlada je za ovu godinu predvidjela rast od 3,1 posto, a deficit od 2,94 posto bruto domaćeg proizvoda (BDP). "Ispunjenje postavljenih ciljeva, kada je o deficitu riječ, zahtijevat će nove mjere", rekao je Orban, ne precizirajući kakve će odluke predložiti vlada.

Nakon rasta od 0,3 posto u prvome kvartalu, Mađarska privreda u drugom je kvartalu počela stagnirati. Razlogom za to smatraju se pad izvoza i smanjenje potrošnje te vanjski dug. Od premijera Orbana se očekuje da novi prijedlog mjera štednje iznese na kongresu svoje stranke Fides, koji će se održati od 7. do 9. rujna. Na snazi je paket mjera, donesen u ožujku, čiji je cilj uštedjeti 8,7 milijardi eura u proračunu do 2014. Najzaduženija nova članica EU-a, Mađarska, već je smanjila svoj vanjski dug s 81 posto na 77 posto BDP-a, a krajnji je cilj 2014. dug smanjiti na 65 do 70 posto BDP-a.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!

Napiši ovdje što ti misliš o ovoj temi