'I ISUS JE BIO MIGRANT'

Mađari prosvjeduju dok niče ograda na granici sa Srbijom

15.07.2015 u 13:22

Bionic
Reading

Tisuću ljudi okupilo se na prosvjedu u centru Budimpešte kako bi izrazili protivljenje podizanju ograde na granici sa Srbijom za sprječavanje ulaska migranata u Mađarsku. Prosvjednici su krenuli iz najveće gradske crkve, bazilike Sv. Stjepana, uz transparente s natpisima 'I Isus je bio migrant' te 'Moj najbolji prijatelj je migrant'. Kod zgrade parlamenta, simbolično su rasparali 15-metarsku 'ogradu' od mreže

Mađarska je u ponedjeljak započela izgradnju ograde duž svoje granice sa Srbijom u nastojanju da zaustavi ilegalne migrante u pokušaju da uđu u zemlju.

Njemačka kancelarka Angela Merkel odluku je nedavno nazvala besmislenom.

Deseci tisuća migranata, većinom s Bliskog istoka i iz Afrike, koriste balkansku rutu kako bi ušli u zemlje EU-a, prolazeći pritom kroz Grčku, Makedoniju i Srbiju, a potom u Schengensku zonu bez graničnih kontrola koje počinju u Mađarskoj.

Radovi na četiri metra visokoj i 175 kilometara dugačkoj ogradi počeli su u gradu Morahalomu, oko 180 km jugoistočno od Budimpešte, izvijestila je državna televizija M1.


Mađarska je od početka godine registrirala više od 70.000 migranata, u odnosu na 43.000 koliko ih je u zemlju ušlo tijekom cijele prošle godine.

Većini migranata krajnji cilj su bogatije zemlje EU-a, no mađarska vlada tvrdi da te države ilegalne migrante često vraćaju natrag u Mađarsku.

Prihvatilišta u Mađarskoj i u Austriji prenapučena su, a krajem prošlog mjeseca mađarska policija upotrijebila je suzavac kako bi u prihvatilištu u istočnome gradu Debrecinu razdvojila nekoliko stotina imigranata, među kojima je izbila tučnjava.

UN i Vijeće Europe kritizirali su izmjene u mađarskim zakonima o azilu te smatraju da će negativno djelovati na prava tražitelja azila koji ondje traže sigurnost te ih dovesti u još veću opasnost.