OKONČAN PUČ

Madagaskarski predsjednik predao vlast vojsci

17.03.2009 u 15:54

Bionic
Reading

Madagaskarski predsjednik Marc Ravalomanana predao je u utorak vlast admiralu madagaskarske ratne mornarice nakon borbe za vlast s oporbom, rekao je jedan od predsjednikovih pomoćnika.

"Predsjednik je predao vlast vojsci", rekao je glasnogovornik. "U ovom slučaju, čelniku s najvišim činom, a vjerujem da je to Hyppolite Ramaroson", dodao je.

Ravalomanana je napustio predsjedničku palaču i nalazi se na nepoznatoj lokaciji, rekao je glasnogovornik, ustvrdivši da je predsjednik odstupio u interesu Madagaskara.
"Vjerujem da je analizirao stanje i nakon toga je zaključio da je to najbolje za zemlju. Ponio se kao državnik", rekao je glasnogovornik.

U vrijeme nemira i prosvjeda na Madagaskaru, koje je predvodio mladi oporbeni čelnik Andry Rajoelina, ubijeno je 135 ljudi, a stanje je naštetilo turizmu i preplašilo strane ulagače.

Rajoelina je u utorak poveo svoje pristaše u predsjedničku palaču u glavnom gradu Antananarivu nakon skupa na kojem je objavio da je osam predsjednikovih ministara dalo ostavku zbog krize.