ne može sve sam

Macronovu vladu napušta jedan od najpopularnijih ministara

28.08.2018 u 11:25

Bionic
Reading

Ne mogavši postići dovoljan napredak u području okoliša, popularni francuski ministar ekološke tranzicije Nicolas Hulot podnio je ostavku u utorak, što predstavlja težak udarac za predsjednika Emmanuela Macrona.

'Donosim odluku da napustim vladu', izjavio je Nicolas Hulot u izravnom intervjuu na postaji France Inter nakon što je povjerio da se osjeća 'sasvim sam u nošenju' s izazovima okoliša unutar izvršnog tijela.

'Donijet ću najtežu odluku u životu, ne želim si više lagati, ne želim ostavljati dojam da moje prisustvo u vladi znači da smo na visini tih izazova', dodao je Hulot.

'Činimo male korake a Francuska čini puno više nego druge zemlje, no, jesu li mali koraci dovoljni? Odgovor je ne', rekao je on.

Radi se o teškom udarcu za predsjednika Emmanuela Macrona koji je uspio uvjeriti popularnog Hulota da uđe u vladu u svibnju 2017. Do ostavke dolazi prije novog početka radne godine koja bi mogla biti teška za šefa države, u padu u ispitivanjima mnijenja te poljuljan ovog ljeta aferom Benalla, po imenu bivšeg suradnika optužena za nasilje na prosvjedu.

  • +7
Nicolas Hulot Izvor: Profimedia / Autor: N.N.

Nicolas Hulot (62) istaknuo je kako nije prethodno upozorio ni Emmanuela Macrona ni premijera Edouarda Philippea o svojoj namjeri.

'Znam da to nije u skladu s protokolom', priznao je on, povjerivši bojazan da bi ga oni nastojali 'još jednom odvratiti' od ostavke.