komemoracija

Macron odao počast Delorsu, pokretaču europske integracije

05.01.2024 u 14:34

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron na komemoraciji u petak odao je počast nedavno preminulom Jacquesu Delorsu zbog zasluga u integraciji Europske unije dok je bio predsjednik Europske komisije

Delors, gorljivi zagovornik poslijeratne europske integracije, preminuo je 27. prosinca u dobi od 98 godina. Obnašao je dužnost predsjednika Komisije u tri mandata, od siječnja 1985. do kraj 1994. godine. Za vrijeme dok je bio predsjednik Komisije, nastao je šengenski prostor, jedinstveno europsko tržište, udareni su temelji za uvođenje jedinstvene valute euro, kao i program za razmjenu studenata Erasmus.

"Jacque Delors je pospješio naš kontinent kao malo tko drugi", rekao je Macron, opisavši ga kao lukavog pregovarača koji je neprestano pokušavao postići kompromise kako bi blok mogao napredovati.

Svečanosti su prisustvovali trenutni i bivši europski vođe, uključujući mađarskog premijera Viktora Orbana, redovitog kritičara EU-a. Ondje je bio i hrvatski premijer Andrej Plenković.

Delors je preminuo svega šest mjeseci prije izbora za Europski parlament, na kojima se, prema anketama, očekuje da će euroskeptici ostvariti rekordne dobitke usred zamora zbog inflacije i rata u Ukrajini.

Međutim, Delorsov duh još živi, rekao je Macron na svečanosti kod pariškog vojnog muzeja Les Invalides, gdje Francuska obično odaje počast svojim velikim ličnostima.

"Samo nam je predao štafetu", poručio je francuski predsjednik.