PARLAMENTARNI IZBORI

Macron očekuje veliku parlamentarnu većinu, odziv birača slab

18.06.2017 u 19:41

Bionic
Reading

Francuzi su se u nedjelju u malom broju odazvali na drugi krug parlamentarnih izbora na kojima se očekuje sigurna pobjeda predsjednika Emmanuela Macrona koja bi mu trebala omogućiti provedbu dalekosežnih ekonomskih reformi.

Glasanje je održano mjesec dana nakon što je 39-godišnji bivši bankar postao najmlađim predsjednikom u suvremenoj francuskoj povijesti, obećavši da će raščistiti francusku političku scenu i pokrenuti drugo gospodarstvo eurozone.

Marconova centristička stranka 'Republiko, naprijed' ima tek nešto više od godine dana, no ankete joj predviđaju 75 do 80 posto mjesta u donjem domu parlamenta koji ima 577 zastupnika.

Odziv birača je, međutim, jako slab, što je znak zamora birača nakon sedam mjeseci kampanja i glasanja, kao i razočaranja i ljutnje politikom koja bi mogla zakomplicirati Macronove planove.

Podaci ministarstva unutarnjih poslova pokazuju da je do 12 sati odziv bio 17,75 posto, što je najslabije do sada u drugom krugu izbora od barem 1997.

'Ljudi znaju da je već sve gotovo', rekao je Alex Mpoy, 38-godišnji zaštitar za Reuters TV, objašnjavajući apatiju mnogih birača koji se nisu odazvali na izbore.

Macron je glasao rano ujutro u ljetovalištu Le Touquet nakon čega je odletio u Pariz na svečano obilježavanje 77. godišnjice poziva Charlesa de Gaullea na otpor nacističkoj okupaciji 1940.

Ankete pokazuju da će Macron imati najveću parlamentarnu većinu od de Gaulleovih konzervativaca 1968.