u drugom krugu

Macronova stranka na putu osvajanja rekordne parlamentarne većine

15.06.2017 u 20:25

Bionic
Reading

Nova politička stranka francuskog predsjednika Emmanuela Macrona na putu je osvajanja rekordne većine u drugom krugu francuskih parlamentarnih izbora, pokazuju rezultati ispitivanja javnog mnijenja Opinionway, objavljeni u četvrtak.

Prema rezultatima ispitivanja Republika u pokretu (REM) i partneri osvajaju između 440 i 470 mjesta od ukupno 577 mjesta u donjem domu parlamenta, rezultat koji potvrđuje da će centristi potpuno potisnuti glavne političke stranke koje su godinama vladale političkom scenom u Francuskoj.

Prema rezultatima ispitivanja konzervativna Republikanska stranka i njezini saveznici bit će glavna oporbena skupina u parlamentu sa osvojenih između 70 i 90 mjesta, dok će Socijalistička stranka, koja je do svibnja bila na vlasti, osvojiti samo 20-30 mjesta.

Stranka krajnje desnice, Nacionalna fronta, osvojit će, kako se predviđa, između 1 i 5 mjesta u parlamentu, dok će krajnja ljevica, Nepokorena Francuska, osvojiti između 5 i 15 mjesta.

Očekuje se da će na drugi krug izbora, koji će se održati u nedjelju, izići 55,4 posto glasača, što je veći izlaz nego li u rekordno niskom prvom krugu, ali je još uvijek slabiji izlaz nego li je bio na prethodnim izborima.