REVITALIZACIJA EU-A

Predsjednik Macron obećao da će Francuzima vratiti vjeru u život

14.05.2017 u 16:57

Bionic
Reading

Novi francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je u emotivnom govoru održanom u povodu preuzimanja predsjedničke dužnosti u Elizejskoj palači obećao da će 'Francuzima vratiti vjeru u život nakon što je Francuska dugo bila oslabljena' te da želi revitalizirati Europu.

Francuska je 'odabrala nadu i duh pobjede, a ja neću posustati ni pred jednim političkim obećanjem', rekao je najmlađi predsjednik u povijesti Francuske, dodavši da će 'poduprijeti tvrtke' i 'poticati inicijative'. 

'Europa kakvu trebamo bit će obnovljena na novim vrijednostima i revitalizirana jer nam pruža zaštitu. Francuskinje i Francuzi koji se osjećaju zaboravljenima u ovom globaliziranom svijetu bit će bolje zaštićeni', obećao je. 

'Želim raditi na izmirenju i ujedinjenju', kazao je Macron, koji na predsjedničkoj funkciji nasljeđuje Francoisa Hollandea. On napušta Elizejsku palaču nakon mandata što ga je obilježila rekordna nepopularnost. 

Macron i Hollande rukovali su se na crvenom tepihu u predsjedničkoj palači ispred nekoliko stotina uzvanika te brojnih fotografa i novinara svjetskih medija i televizijskih postaja koji su prisustvovali primopredaji predsjedničke dužnosti. 

Dokaz Macronove nakane da obnovi francusko-njemačku osovinu je njegov prvi posjet inozemstvu u ponedjeljak, za koji je odabrao Berlin. 

Nakon pobjede nad ekstremnom francuskom desnicom, Emmanuel Macron - političar koji program ne temelji ni na 'lijevoj ni na desnoj orijantaciji' obećao je Francuzima 'duboku reformu političkog života' u vrlo podijeljenoj zemlji s velikom stopom nezaposlenosti od 10 posto, u zemlji u kojoj još uvijek vlada izvanredno stanje zbog terorističkih prijetnja. 

Očekuje se da novi predsjednik imenuje premijera u ponedjeljak, a potom oformi vladu. 

Inauguracija Emmanuela Macrona Autor: youtube

Po dolasku u Elizejsku palaču predsjednik na odlasku Francois Hollande je u skladu s protokolom razgovarao s Macronom u četiri oka oko sat vremena.

'Vlast ne predajem političkom protivniku i to je puno jednostavnije', rekao je Hollande na povratku iz Berlina gdje se oprostio od njemačke kancelarke Angele Merkel.

Za razliku od svojeg prethodnika Nicolasa Sarkozyja, on je najavio da se sa 62 godine života kani povući iz političkog žviota. 

U nedjelju je ustvrdio kako 'Francusku ostavlja u boljem stanju od onoga u kojem ju je zatekao' u vrijeme kada je naslijedio predstavnika francuske desnice Nicolasa Sarkozyja 2012. 

  • +3
Predsjednička prisega Emmanuela Macrona Izvor: Reuters / Autor: POOL