NA MARGINAMA G7

Macron nudi Johnsonu 'resetiranje' odnosa ako održi riječ o Brexitu

12.06.2021 u 14:15

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u subotu je ponudio obnovu odnosa s Velikom Britanijom ukoliko premijer Boris Johnson ostane vjeran sporazumu o razdruživanju s Europskom unijom, a sličnu poruku uputila je i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen

Od kada je Britanija krajem prošle godine dovršila postupak izlaska iz EU-a, odnosi s europskim blokom, a posebice s Francuskom, zahladili su, a Macron je postao najglasniji kritičar odbijanja Londona da poštuje dijelove sporazuma o brexitu.

Prema Reutersovom izvoru, na samitu G7 u jugozapadnoj Engleskoj Macron je rekao Johnsonu da dvije zemlje imaju zajedničke interese, ali da bi se odnosi mogli poboljšati samo ako Johnson održi riječ o brexitu.

"Predsjednik je rekao Borisu Johnsonu da je potrebno 'resetirati' francusko-britanske odnose", rekao je izvor koji je želio ostati anoniman.

"Do toga može doći jedino pod uvjetom da Johnson održi riječ datu Europljanima", dodaje isti izvor.ž

Elizejska palača smatra da Francuska i Britanija dijele zajedničku viziju i interese glede brojnih globalnih pitanja te "zajednički pristup transatlantskoj politici".

  • +3
Sastanak ministara financija G7 - sedam najbogatijih država na svijetu Izvor: EPA / Autor: HOLLIE ADAMS / POOL

Na samitu G7 u Carbis Bayu sudjeluje i predsjednica EK-a von der Leyen koja je rekla da Johnson mora održati svoju riječ o provedbi sporazuma o brexitu koji je potpisao, te je dodala da je 27 zemalja članica jedinstveno oko tog pitanja.

"Sporazum na Veliki petak i mir na irskom otoku je ključan. Obje strane moraju provesti dogovoreno", rekla je von der Leyen. "Postoji potpuno jedinstvo u EU-u o tome", dodala je.

Kasnije u subotu Johnson se sastaje s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i očekuje se da će ona potaknuti pitanje spora oko dijela sporazuma o brexitu koji se odnosi na Sjevernoirski protokol.

  • +10
Prosvjedi i osiguranje na summitu G7 Izvor: Profimedia / Autor: Stefan Rousseau / PA Images / Profimedia

Britanski premijer, domaćin samita G7, želi da se skup fokusira na globalna pitanja. Žestoko brani svoju poziciju o trgovini sa Sjevernom Irskom i poziva EU da bude fleksibilniji u svom pristupu olakšavanje odvijanja trgovine između Britanije i njezine pokrajine.

Protokol predviđa da ta pokrajina, koja graniči s europskom članicom Irskom, ostane u carinskom području Ujedinjene Kraljevine i jedinstvenom tržištu EU-a. London, međutim, ističe, da je to neodrživo u sadašnjem obliku zbog poremaćaja u opskrbi Sjeverne Irske svakodnevnom robom i potrepštinama.