FRANCUSKI TERITORIJI

Macron na Karibima obećao obnovu područja koja je poharala Irma

12.09.2017 u 17:53

Bionic
Reading

Francuski predsjednik Emmanuel Macron stigao je u utorak na Karibe obećavši da će obnoviti francuske teritorije koje je poharao uragan Irma, javlja CNN, a pogođeno područje obilaze i nizozemski kralj i britanski dužnosnici

Govoreći na zračnoj luci u Pointe a Pitreu na Gvadalupi, jednom od francuskih prekomorskih teritorija, Macron je branio Francusku od kritika da nije bila spremna za uragan.

Istaknuo je da se uragan kategorije 3 u posljednji trenutak pretvorila u kategoriju 5 i umjesto Gvadalupe obrušila na Sveti Martin, 260 kilometara dalje. Taj će otok posjetiti kasnije tijekom dana.

'Ovdje sam da bih razgovarao o obnovi', rekao je Macron.

'Kada se dogodi nešto takvo, život nikada više nije isti. Želim obnoviti ne samo nov život, nego također bolji život', dodao je francuski predsjednik.

Macron je rekao da je na francuskim teritorijima Sveti Bartolomej i Sveti Martin poginulo 11 ljudi. Time je bilanca poginulih u Irmi na otocima Leeward i Kubi porasla na najmanje 38.

  • +3
Posljedice uragana Irma na nizozemskom Sint Maartenu Izvor: Reuters / Autor: ALVIN BAEZ

Nizozemski kralj Willem-Alexander u utorak je doputovao u St Maarten kako bi pokazao solidarnost sa stradalima, vidio razmjere štete i pružio potporu spasiocima. U obilazak brtianskih prekomorskih teritorija pogođenih Irmom uputio se i britanski ministar vanjskih poslova Boris Johnson

Prve procjene pokazuju da je uragan Irma uništio je četvrtinu kuća na otočju Keys na jugu Floride, objavio je  voditelj američke agencije za hitna stanja Brock Long, prenosi Afp.

  • +28
Posljedice uragana Irma na Floridi Izvor: Reuters / Autor: CARLO ALLEGRI

'Prve procjene, i to je razlog zbog kojeg smo pozvali ljude na evakuaciju, je da je 25 posto kuća na otočju uništeno i 60 posto oštećeno', kazao je Long na konferenciji za novinare pojašnjavajući da su nabujalo more i snažni vjetrovi pogodili na jedan ili drugi način sve kuće na otočju.

Irma je po posljednjim podacima u SAD-u odnijela 10 života, piše BBC.