ozbiljna pitanja

Macron i Merkel kažu da se strahovi radnika zbog tehnoloških promjena moraju ozbiljno uzeti u obzir

11.06.2019 u 17:24

Bionic
Reading

Ljudski strahovi zbog tehnoloških promjena i radnih mjesta koja nestaju moraju biti ozbiljno uzeti u obzir, rekli su francuski predsjednik Emmanuel Macron i njemačka kancelarka Angela Merkel u utorak na obilježavanju stogodišnjice Međunarodne organizacije rada (ILO)

"Do danas nismo uspjeli dokazati da je tehnologija donijela društveni napredak", rekao je Macron na konferenciji ILO-a u Ženevi.

Tvrtke i vlade moraju dokazati da koristi tehnološkog napretka ne uzrokuju više prekarnih poslova i manje radničkih prava, kazao je Macron.

Merkel je poručila da su mnogi ljudi zabrinuti idu li njihove vještine u korak s tehnološkim promjenama, hoće li njihovi poslovi biti potrebni u budućnosti i gdje će moći pronaći novi posao, ako sadašnji postane suvišan.

"To su velika i ozbiljna pitanja i zato su ta pitanja veliki i ozbiljni politički izazovi", rekla je Merkel.

ILO je osnovan 1919., nakon Prvog svjetskog rata kako bi promicao socijalnu pravdu i radnička prava kao način za osiguranje globalnog mira.

Kroz pregovore između vlada, sindikata i poslodavaca, ILO je izradio skoro 190 sporazuma i više od 200 preporuka o radničkom zakonodavstvu, uključujući konvencije o pravu na osnivanje sindikata i konvencije protiv diskriminacije, prisilnog rada te dječjeg rada.

Merkel i Macron su istaknuli ILO kao vrhunski primjer međunarodne suradnje u vrijeme kada su zemlje poput SAD-a izazov za načelo uzajamnih ustupaka u diplomaciji.

"Nitko ne dobiva 100 posto u kompromisu, ali kompromisi nam, uopće, omogućuju da napredujemo", rekla je Merkel.