SMIJENJENI MOSKOVSKI GRADONAČELNIK

Lužkov osniva stranku i ulazi u politiku

04.10.2010 u 12:17

Bionic
Reading

Bivši moskovski gradonačelnik Jurij Lužkov, kojega je smijenio ruski predsjednik Dmitrij Medvedev prošloga tjedna, osnovat će svoj politički pokret kako bi uveo 'demokratske zakone' u Rusiji

'Osnovat ću svoj vlastiti politički pokret', rekao je Lužkov (74) u intervjuu za New Times, ruski tjednik sa sjedištem u Moskvi. 'Ući u politiku znači raditi na uspostavi zakona demokratskog društva. Danas naše društvo ima zakone koji nisu demokratski', ustvrdio je. Taj pokret neće biti politička stranka i neće moći sudjelovati na izborima 2012. ali Lužkov očekuje da će imati utjecaj na politički život u Rusiji.

Lužkov, koji je napustio vladajuću stranku Jedinstvena Rusija samo dva dana prije nego što je smijenjen nakon 18 godina na vlasti, opovrgnuo je da mu je ponuđena dužnost predsjednika gornjeg doma parlamenta ako podnese ostavku na mjesto gradonačelnika.

Također je rekao da neće podnijeti žalbu sudu zbog svoje smjene. 'Nisam donio takvu odluku i neću to učiniti'. Ne vjerujem da bi Vrhovni sud donio odluku koja bi bila u suprotnosti s odlukom predsjednika', kazao je Lužkov.

Predsjednik Medvedev smijenio je Lužkova u utorak priopćivši u svojoj odluci da je izgubio povjerenje u njega. Lužkov se zamjerio Medvedevu jer je kritizirao njegovu administraciju.

Znakovi da je njegova smjena neminovna pojavili su se ovoga ljeta kada je kritiziran jer se, po mišljenju Kremlja, prekasno vratio s odmora u vrijeme dok je stanovnike Moskve gušio dim od brojnih požara izvan grada. Također mu je zamjereno protivljenje odluci Medvedeva da zaustavi izgradnju kontroverzne autoceste do Sankt Peterburga.