N/A

Lungić s đumbirom

30.10.2009 u 19:31

Bionic
Reading

Tempo života nerijetko nas tjera da jedemo snogu, a sve rjeđe imamo vremena za pravi ručak. S istim problemom suočava se i Ana, koja se ovaj put poželjela počastiti pravim mesnim obrokom. Lungić s pireom od slatkog krumpira i izgledom i okusom oduševit će ljubitelje svinjetine

SASTOJCI:

Za meso:
200 ml pilećeg temeljca (par krilaca, hrbat)
60 ml soja umak
50 g smeđeg šećera
3 žlice kečapa
3 žlice naribanog svježeg đumbira
3 češnja češnjaka
1 žlica jabučnog octa (gurmanski kutak – francuski, cider vineigre)
1 svinjski lungić, očišćen od žilica
1 žlica maslinovog ulja

Za pire:
1 veći slatki krumpir (oko 400 g)
2 žlice maslaca
1 žlica naribane korice od naranče
2 žlice narančinog soka
sol
svježe nariban muškatni orašćić
svježi vlasac, nasjeckan

PRIPREMA:

Za meso:
Pomiješajte 150 ml pilećeg temeljca, soja umak, smeđi šećer, kečap, đumbir, češnjak i ocat te stavite sve u plastičnu vrećicu. Dodajte meso i marinirajte u hladnjaku, oko 2 sata.
Izvadite meso na sobnu temperaturu jedan sat prije pripreme.
Zagrijte pećnicu na 220°C.
Osušite lungić i sačuvajte marinadu. Zagrijte tavu, dodajte maslinovo ulje i pecite meso, okrećući, dok ne dobije lijepu zlatnu boju sa svih strana. Prebacite u pećnicu i pecite još oko 12 minuta. Zamotajte meso u foliju i ostavite da se opusti oko 10 minuta. U međuvremenu, procijedite marinadu i iskuhavajte dok se ne reducira na oko 100ml. Poslužite umak preliven preko mesa.

Za pire:
Zagrijte pećnicu na 220°C. Vilicom ispikajte krumpir po cijeloj površini i pecite oko jedan sat, dok nije mekan. Ogulite i ispasirajte, a zatim pomiješajte s ostalim sastojcima.