EL GUANO

Lukav i zastrašujuće nemilosrdan: Amerikanci nakon El Chapa pokrenuli lov na brata meksičkoga narkobosa koji ne preza ni od udara na vojsku

14.11.2021 u 20:59

Bionic
Reading

Američke vlasti optužile su početkom tjedna Aureliana Guzmana Loeru El Guana, brata meksičkog narkobosa Joaquina El Chapa Guzmana, za kršenje zakona o drogama i ponudile pet milijuna dolara za informacije koje bi dovele do njegova uhićenja. Američki i meksički mediji ističu da je El Guano lukav i nemilosrdan čelnik moćnog kartela Sinaloa, čije će uhićenje biti izazovno za vlasti jer El Chapov nasljednik ne preza ni od udara na vojsku

Američko ministarstvo pravosuđa je, javlja Reuters, objavilo optužnicu kojom terete El Guana i njegove najbliže suradnike - braću Ruberta, Josea i Heriberta Nevareza - za kršenje međunarodnih zakona o trgovini narkoticima, među kojima je i fentanil, jak sintetski opioidni analgetik koji je 50 puta jači od heroina. Upravo je borba protiv krijumčarenja fentanila postala prioritet američkih agencija za suzbijanje droge jer je samo prošle godine čak 93.000 ovisnika preminulo od prekomjerne doze tog analgetika.

Prema podacima kojima raspolaže istraživačka neprofitna organizacija Insight Criminal, kartel Sinaloa koji vodi El Guano djeluje u 17 meksičkih saveznih država, a roba iz njihovih zaliha plasira se u najmanje 50 zemalja u svijetu, ponajviše u Sjedinjene Države. El Guano je proteklih godina proširio djelovanje i na udaljene Filipine te je formirao pretovarna skladišta odakle droga potom putuje u SAD, a dogovorio je i savez s dvije moćne kineske trijade, Sun Yee On i 14K Triad, koje proizvode fentanil i šalju ga kupcima prema dogovoru sa šefom kartela.

Izvor: Društvene mreže / Autor: Milenio

Prema izvješću meksičkog novinara Miguela Angela Vege, koji se susreo s El Guanom u La Tuni, vođa kartela Sinaloa je vrlo analitičan, nepovjerljiv i zastrašujuće nemilosrdan prema svima koji mu stanu na put, počevši od moćnog protivničkog klana Jalisco New Generation, iza kojeg stoji podjednako okrutan šef Nemesio Oseguera Cervantes, pa sve do meksičke žandarmerije i vojske koja u svojim okršajima s kartelima učestalo izvuče deblji kraj.

Napao vojni konvoj kako bi oslobodio bliskog suradnika

Jedan od takvih oružanih sukoba datira iz listopada 2016., kada je El Guano napao vojni konvoj koji je u zatvorsku bolnicu prevozio njegova bliskog suradnika Julia Oscara Ortiza Vegu, poznatijeg po amerikaniziranom nadimku El Kevin. El Guanovi ljudi su naime granatama zasuli konvoj i tom prilikom poginulo je pet, a ranjeno je 10 vojnika, dok je El Guanov suradnik oslobođen i potom skriven u brdima savezne države Sinaloa, po kojoj je kartel dobio ime. Vlasti su nakon napada pokrenule raciju i poslale petstotinjak specijalaca u potragu za El Kevinom i El Guanom, ali ih nisu uspjeli naći.

Opisujući susret s El Guanom, novinar Vega u svojoj knjizi 'El Fixer' ističe da se El Chapov brat u svojem poslovanju vodi isključivo zakonom straha, a pregovori među kartelima i poštivanje kodeksa povjerenja potpuna su mu nepoznanica. Vega dodaje da su upravo te El Guanove karakteristike zaslužne za njegovu međunarodnu reputaciju nemilosrdnog šefa, ali i razlog za to što se još uvijek ne nalazi iza rešetaka.

  • +5
Grad Culiacan u meksičkoj saveznoj državi Sinaloa, sjedište kartela Sinaloa Izvor: Profimedia / Autor: Teun Voeten / ddp USA / Profimedia

El Guano ne preza ni od ubojstava bliskih rođaka pa je godinu dana prije oslobađanja El Kevina dao ubiti polubrata Ernesta Guzmana Hidalga, optuživši ga da je američkim vlastima dao informacije koje bi mogle dovesti do uhićenja El Chapa, a koji se tada nalazio na slobodi. Kako je El Guano kazao novinaru, ubojstvo polubrata bilo je tek opomena drugim pripadnicima kartela za slučaj da im se pred federalnim vlastima 'razveže jezik'. Pritom je El Guano preuzeo poslove ubijenog polubrata, što je izazvalo pobunu među Hidalgu odanim ljudima i sukobe unutar kartela. El Guano je potom brutalno raspustio polubratovu organizaciju ubivši one koji se nisu mirili sa smrću Hidalga i objesivši njihova tijela tako da vise s podvožnjaka.

Potpuno nepoštivanje hijerarhije i sukobi s lokalnim podšefovima upućuju na to da El Guano nije omiljen među pripadnicima Sinaloe, no odlučnost, nemilosrdnost, sposobnost skrivanja i izbjegavanja ekscentričnosti, kakvima su skloni narkobosovi, doveli su do toga da je vrlo brzo zadobio potpunu prevlast nad moćnim kartelom čija se zarada broji u milijardama dolara. Pojedini poznavatelji narkoscene u Meksiku smatraju da upravo te karakteristike čine El Guana prirodnim nasljednikom svojeg mlađeg brata El Chapa, 2019. osuđenog na doživotni zatvor plus 30 godina dodatne zatvorske kazne, a naloženo mu je i platiti čak 12,6 milijardi dolara naknade.

Prirodni nasljednik slavnijeg brata

El Chapo je osuđen za zločine koji se protežu četvrt stoljeća, uključujući trgovinu stotinama tona kokaina, heroina, metamfetamina i marihuane, ali i za sudjelovanje u više krvavih zavjera kojim je podigao kartel Sinalou na vrh brutalnih meksičkih kriminalnih organizacija.

  • +4
Joaquin Guzman El Chapo Izvor: Profimedia / Autor: OMAR TORRES / AFP / Profimedia

El Chapo se smatrao najmoćnijim kraljem narkotika još od kolumbijskog narkobosa Pabla Escobara, a vodio je kartel Sinalou s Ismaelom Zmabadom zvanim El Mayo od 1989. do 2014. godine. Dva puta bježao je iz zatvora u Meksiku na spektakularne načine pa je tako 2001. pobjegao iz zatvora Puente Grande u Jaliscu skrivajući se u kolicima za rublje dok je 14 godina kasnije pobjegao iz zatvora Altaplano koristeći tunel dug kilometar. Manje od godinu dana od zadnjeg bijega El Chapa su uhitili meksički marinci, nakon čega je 2017. izručen Sjedinjenim Državama.

Iako se El Guano činio kao tiha i sporedna osoba unutar Sinaloe, sve je jasnije da je izašao iz El Chapove sjene i potpuno preuzeo zapovjedništvo nad najmoćnijim meksičkim kartelom. S obzirom na njegovo osvjedočeno lukavstvo, kao i oprez, posve je jasno da će vlasti teško doći do njega.