putinov suradnik

Lukašenko optužio Zapad da je 'opsjednut' nacističkim idejama

09.05.2022 u 15:59

Bionic
Reading

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko optužio je u ponedjeljak Zapad da je "opsjednut" nacističkim idejama i da "vodi rat protiv Rusije" u Ukrajini, gdje već dva i pol mjeseca traje ruska ofenziva.

"Pristaše nacizma su opsjednuti idejom odmazde, ali nisu spremni da se otvoreno bore sa sljednicima sovjetskog naroda", istaknuo je Lukašenko u govoru koji je održao u prigodi proslave 9. svibnja, dana pobjede nad nacistima 1945.

"Zato preplavljuju Ukrajinu oružjem", rekao je, optuživši "zapadne elite" da su tu zemlju koja graniči s Rusijom pretvorile u "čudovište" i da su ondje uzdignule "nacizam u rang državne ideologije".

"Nije tajna da je čitav zapadni svijet zaratio s Rusijom u Ukrajini", istaknuo je Lukašenko (67) koji od 1994. čvrstom rukom vlada Bjelorusijom i blizak je saveznik Vladimira Putina kojemu ustupa svoj teritorij za vođenje ruske ofenzive.

"Danas se protiv Rusije ujedinilo više od 50 zapadnih zemalja", rekao je.

Lukašenko je usto osudio zapadne gospodarske sankcije uvedene Moskvi i Minsku zbog sukoba u Ukrajini, ustvrdivši da će "pokušaji da ju se uguši" samo "učiniti (Bjelorusiju) još jačom".

"Ni pravno ni moralno Bjelorusi nemaju pravo ne podupirati Rusiju", istaknuo je.

"Sami smo uz Rusiju. A vas je 50", dodao je bjeloruski predsjednik.

Ukrajina se od 24. veljače odupire ruskoj ofenzivi kojoj je svrha, kaže Moskva, "denacificirati" tu zemlju, optužujući ju za tobožnji genocid nad rusofonskim stanovništvom.