luka brčić

Šef splitskog stožera: Prošli tjedan smo imali dva, tri dana manje brojke, ali još je dosta snažna lokalna transmisija virusa

04.09.2020 u 12:27

Bionic
Reading

I dalje su veliki brojevi, imamo 105 novozaraženih. Split ima najveći broj zaraženih, a ostali su disperzirani po županiji, kaže Luka Brčić, načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije

'Prošli tjedan smo imali dva, tri dana manje brojeve, ali još je dosta snažna lokalna transmisija virusa. Najveći broj oboljelih su mlađi koji se dosta kreću, na dosta lokacija, to je razlog zašto se virus proširio po županiji. Imali smo sezonu mimo svih očekivanja, bilo je događaja s masovnim okupljanjima i sad beremo i negativne plodov.', rekao je Luka Brčić, načelnik Stožera Splitsko-dalmatinske županije za N1.

Komentirajući reorganizaciju KBC-a Split Brčić je rekao da je to jedina tako velika bolnica u županiji te da pokriva oko 800.000 stanovnika. Zato su morali proširiti kapacitete kako bi se i druge zdravstvene djelatnosti mogle ispunjavati.

'Zasad ne razmišljamo o uvođenju novih mjera jer imamo najstrože mjere u Hrvatskoj. Otvorit ću zajednička pitanja, prvenstveno koja se tiču smještaja ljudi s blagim simptomima, i onih u domovima, moraju li u bolnice ili mogu ostati gdje jesu jer pozitivni bez zdravstvenih problema zagušuju sustav na neki način. To bi se moglo dogoditi u ovoj županiji pa je bolje odmah reagirati. Predložit ćemo da se drugi zdravstveni prostori iskoriste za smještaj takvih ljudi, npr. Biokovka i druge ustanove, ili da zaraženi ostanu u domu ako tamo postoji prostor za samoizolaciju.', kaže Brčić.