GODINA KROZ IZJAVE

Ludosti po kojima ćemo ih pamtiti: Od 'šaraj brate' do 'mostova i mostića'

03.01.2016 u 13:00

Bionic
Reading

Izborna 2015. godina prštala je ideološkim prepucavanjima lidera suprotstavljenih koalicija, niskim udarcima i bijesom, a u samoj završnici snishodljivošću i dramatičnim obratima prema željenim koalicijskim partnerima iz Mosta. Partneri su postali nasilnici, a posprdno nazivani 'mostići' uvažene kolege. Ulazak u kampanju obilježila je izbjeglička kriza, oko koje su iskre frcale na sve strane, pljuštale su uvrede prema susjedima, kao i nesretnim izbjeglim ljudima. S nadom da će nam 2016. biti uspješnija i tolerantnija, prisjetimo se izjava ključnih aktera hrvatske politike

Hrvatski orao susjede vrijeđa latinskim poslovicama

Orao ne lovi muhe, mi smo orao (18. 9. Zoran Milanović, replicirajući Aleksandru Vulinu koji je protestirao zbog zatvaranja granice). 

Rasistički vic koji nije izazvao salve smijeha kod susjeda

Šaraj malo, brate (22. 9. Zoran Milanović, kada je Hrvatska zatvorila granični prijelaz Bajakovo).

Predsjednica o izbjeglicama, Merkel i autodijelovima

Gospođa Merkel koja ih je pozivala, sad je povukla ručnu kočnicu i rekla da Njemačka ne može primiti sve te ekonomske migrante koji dolaze. Gospođa Merkel je to učinila a da nije svjesna da je u vožnji, gdje se skupilo toliko automobila, povlačenjem ručne kočnice napravila kaos na cesti i treba ga sada riješiti (21. 9. Kolinda Grabar Kitarović).

Prognozerka Vesna Pusić

Spremni smo za nekoliko tisuća azilanata i s time se možemo nositi. Čini se da prije zime neće biti desetak tisuća izbjeglica (16. 9. Vesna Pusić, ne znajući da će do kraja godine kroz Hrvatsku proći pola milijuna izbjeglica).

Senzibilni bodyguard Hebrang

Trebalo je na granicu staviti vojsku, da tijelima zapriječi ulazak izbjeglica (19. 9. Andrija Hebrang).

Ranko Ostojić ne bi Srbina za prijatelja

Predsjednica se o migrantima može sa lakoćom dogovoriti sa svojim prijateljima iz Beograda s kojima ima jako dobre odnose i s kojima inače razgovara u New Yorku (17. 10. Ranko Ostojić).

Je li predsjednici netko hakirao Facebook?

Svojom današnjom izjavom tehnički ministar Ostojić priznao je da ova tehnička vlada nije u stanju voditi zemlju i da meni prepušta izvršne ovlasti. Napravit ću to čim mi dopusti Ustav (dok je Kolinda Grabar Kitarović bila u Kini, ova je poruka osvanula na njezinu Facebooku 17. listopada).



Karamarko o vragovima u boji

Svaki put kada SDP dođe na vlast, pokaže svoje pravo lice. Nije ih predsjednik Franjo Tuđman tek tako nazivao crvenim vragovima (21. 5. Tomislav Karamarko).

Karamarko želi lustrirati uglednog analitičara

Tipičan primjer je Žarko Puhovski; na njemu se najbolje vidi apsurdnost neprovedene lustracije. On nije promijenio svoj diskurs od onih bivših vremena naovamo. A to se može reći i za mnoge druge (21. 5. Tomislav Karamarko).

Karamarkov Djed Mraz u rujnu

Milanović se ponaša kao pomahnitali Djed Mraz koji tuđom karticom kupuje darove i dijeli ih jer mu to treba za izbore (10. 9. Tomislav Karamarko).

Preozbiljni zabavljač

Mene to ne zanima, nisam zabavljač, preozbiljan sam za sučeljavanja (19. 10. Tomislav Karamarko).

Karamarkova aromaterapija

Milanoviću, smrde li ti branitelji ili ti smrdi Domovinski rat ili naše žrtve? Ili ti smrdi naša ideja o slobodi i neovisnosti? Recite, gospodo, što vam miriši (27. 10. Tomislav Karamarko).

Rundek u kampanji

Izađi i bori se! (2. rujna Milanović pozvao Karamarka na debatu).

Milanović otkrio 'lažnjak' Domoljubne koalicije

Lažna domoljubna koalicija neprirodan je savez HDZ-a, ekstremnih desničara i uhljeba (20. 10. Zoran Milanović).

Milanovićev pojam hrabrosti

Karamarko je pokazao da je kukavica i da se boji. Poziv na debatu stoji do zadnjeg trenutka, ali to je u prirodi HDZ-a. Sjećate se Sanadera? Oceans eleven, Sanaders nine, devet Sanaderovih ministara su prvaci HDZ-ovih lista (20. 10. Zoran Milanović).

Higijeničar Milanović

Šator je prljav u svakom pogledu. (20.10. Zoran Milanović)

Milanovićeva formula: Prnjavor = cajke = HDZ

Mi nismo Prnjavor, mi ne slavimo cajke, mi ih suzbijamo i to će biti dio našeg programa (5. 10, komentirajući napise da je HDZ prepisao naziv programa 5plus od kandidata iz Republike Srpske) i kasnije (7. 10.): Domoljubna koalicija je Prnjavor koalicija kojoj se živo fućka za sve.

Marasovo umijeće ratovanja

Kotromanović je veliki ratnik koji je ratovati naučio od generala Gotovine. Za razliku od njega, Krstičević je vojne vještine učio u JNA (22.10. Gordan Maras).

Lifestyle premijer

Vi mislite da je to lak posao, a to je najteži posao, to je - lifestyle! (7. 12. Milanović na pregovorima o tripartitnoj vladi u Esplanadi).

Kako je Most za članove Milanovićeve koalicije prošao put od partnera do bullyja:

Sada vidimo da se pojavila politička snaga Most, koja želi reforme i pokušava ih artikulirati. Pozivam ih da to napravimo zajedno (8. 11. Zoran Milanović).

Nema razlika između Mosta i SDP-a (8.11. Nenad Stazić).

Ili ja ili Karamarko - sve ostalo je prevara (14.12. Zoran Milanović, objašnjavajući tko ima legitimitet biti mandatar).

Drago mi je da je ovaj sitni šovinist i politički nasilnik sa školskog igrališta, koji je ispao iz torbe Željke Markić i Bog te pitaj koga još, prepoznao HNS kao glavni problem u ostvarivanju njihove klerikalno-policijske političke platforme (15. 12. HNS-ovac Igor Kolman o Nikoli Grmoji iz Mosta)

Neki su promijenili pet stranaka, dva prezimena, a o meni se sve zna (16. 12. Zoran Milanović nakon što su mediji objavili da je Robert Podolnjak promijenio prezime).

Moja ponuda Boži Petrovu nije u proturječju s mojom izjavom da mandatari možemo biti ili ja ili Karamarko (17. 12. Zoran Milanović, nakon što je iznenada podržao Petrova za mandatara).

Most je izabrao ići u koaliciju sa kriminalnom, špijunskom, proustaškom koalicijom, koju je podržao klub gradonačelnika koji je optužen za teška kaznena djela (28. 12. Zoran Milanović, nakon što je Most isključio SDP iz pregovora oko sastavljanja vlade).

Kako je Most kod Karamarkove koalicije prošao od mostića do predivnoće

Samo jedna stranka sposobna je mijenjati put Hrvatske i spašavati Hrvatsku, a to nisu nikakvi mostovi, mostići ni stazice i nikakav gospodin Bandić 365 dana puta 25 sati jer je to obmana, a glasovi za takve su glasovi za SDP (29. 10. Tomislav Karamarko).

Naravno, i ja čestitam gospodi iz Mosta koji su ostvarili stvarno zavidan rezultat. Doista su vrijedni čestitki i vašeg aplauza (8. 11. Tomislav Karamarko, u izbornoj noći, nakon što mu je Branko Hrg prišapnuo da je zaboravio čestitati Mostu).

Svakako će biti potrebna koalicija s Mostom, zbog čvrstine i nepokolebljivosti (Goran Marić 8. 11. u izbornoj noći).

Sada odjedanput jedna takva domoljubna skupina koja se naziva Mostom pristupa njima, daje im umjetno disanje da još nešto malo prožive ovi koji s Hrvatskom doista nemaju veze. I meni je to enigma (20. 12. Tomislav Karamarko).

Osjećam se predivno! (Tomislav Karamarko 22. 12 nakon dogovora s Petrovom).


Božo Petrov i Drago Prgomet u izbornoj noći, tri dana prije razlaza. Pixsell/G.Žućko

Mostove zavrzlame

Zastupnici Mosta neće pojedinačno ulaziti u razgovore niti se jednostrano prikloniti jednoj koaliciji ili stranci pomažući im tako formirati vladu bez jasnih reformskih uvjeta i rokova koje može postaviti samostalno Vijeće Mosta (6. 11. Božo Petrov - izjava koju je ovjerio kod javnog bilježnika).

Ne vidim ništa čudno da u stanu svog prijatelja, suborca Ante Kotromanovića, razgovaram s hrvatskim premijerom (12. 11. Drago Prgomet, nakon što je uhvaćen u medijskoj sačekuši).

Petrov je jedna osoba ujutro, a druga popodne. On nije svoj čovjek (6.12 Stipe Petrina o čovjeku na čijoj je listi izašao na izbore).

U ovom slučaju se radi o čistoj suradnji jer mi zahtijevamo nestranačkog mandatara i jasno će se znati odgovornosti prema resorima i zato je to suradnja, a ne koalicija (16. 12. Božo Petrov, u pokušaju da objasni zašto suradnja s HDZ-om nije koalicija).

Seksisti i šovinisti

Volimo da su sestre u pripijenom (6. 2. Siniša Varga).

Muslimani imaju drugačije radne navike, oni rade slabije (8. 12. Ladislav Ilčić).