popuštanje mjera

Lovrić: Ako se nastavi povoljna epidemiološka situacija od 8. veljače i ostali učenici srednjih škola u klupama

29.01.2021 u 08:58

Bionic
Reading

Pomoćnica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Marija Bubaš kazala je u emisiji "U mreži Prvog" da zbog novog soja koronavirusa treba biti vrlo oprezan i postupno ublažavati mjere.

Bubaš je kazala kako je jasno da je pandemija ostavila posljedice na gospodarstvo, obrazovanje te na sport. Naglasila je da je tako u svim zemljama te će ovo ublažavanje mjera u školstvu umanjiti posljedice na obrazovanje i sport.

Pročelnik zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić rekao je u emisji HRT-a kako su se u sustavu obrazovanja postupno popuštale mjere, jer su se u protekla dva tjedna učenici postupno vraćali u škole. Dodao je kako su prvo u škole krenuli učenici od prvog do četvrtog razreda osnovnih škola te maturanti, a od ponedjeljka se vraćaju ostali učenici osnovnih škola.

Naglasio je da bi se, ako epidemiološka situacija i dalje bude povoljna, od 8. veljače u škole vratiti i učenici od prvog do trećeg razreda srednjih škola.

'Kada su u pitanju zagrebačke škole nemamo pogoršanje, već naprotiv, jučer u odnosu na 18. siječnja imamo jednog učenika manje zaraženog i deset zaposlenika manje zaraženo', dodao je. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Grada Zagreba istaknuo je kako inače učenici prate trend zaraženosti opće populacije.

'Kako zaraza raste u općoj populaciji tako raste i kod učenika. Mi smo imali kulminaciju 11. prosinca prošle godine. Slično je bilo i u općoj populaciji', rekao je Lovrić. Naglasio je kako je jednako padao broj zaraženih među učenicima srednjih i osnovnih škola, premda u osnovne škola nisu bile zatvarane.