brzo napredovanje

Ukrajinske snage u jednom danu zauzele 20 naselja na istoku zemlje

12.09.2022 u 11:26

Bionic
Reading

Ukrajinske snage u posljednja su 24 sata ponovno zauzele više od 20 naselja te se nastavlja njihovo brzo napredovanje na istoku zemlje, priopćili su iz Kijeva rano u ponedjeljak

„Nastavlja se oslobođenje područja pod ruskom okupacijom u regijama Harkiv i Doneck“, priopćio je glavni stožer ukrajinskih oružanih snaga.

U izvješću stoji i da su ruske snage napustile Velikji Burluk i Dvoričnu, dva velika naselja na sjeveru regije Harkiv.

Zbog pritiska ukrajinske protuofenzive, rusko ministarstvo obrane tijekom vikenda je, više od pola godine nakon početka rata, najavilo povlačenje ruskih trupa iz Harkiva.

Kao službeni razlog za povlačenje navedeno je „regrupiranje“ snaga.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u nedjelju navečer je kazao da je strateški važan grad Izjum, za koji su vođene bitke ranije u ratu, vraćen pod ukrajinsku kontrolu.

  • +9
Rat u Ukrajini Izvor: Profimedia / Autor: Juan BARRETO / AFP / Profimedia

Pojavili su se i videozapisi na kojima ukrajinski vojnici u tom gradu podižu nacionalnu zastavu.

Prema ukrajinskom glavnom stožeru, ruske snage su napustile i gradić Svatov u regiji Luhansk, iako u njemu još djeluju separatističke snage.

„Suočena s brzim napredovanjem Ukrajine, Rusija je vjerojatno naredila povlačenje svojih snaga iz cijele Harkivske oblasti zapadno od rijeke Oskil“, stoji u najnovijem izvješću britanske obrambene obavještajne službe u ponedjeljak.

„U ovom sektoru još uvijek postoje izolirana područja otpora, ali Ukrajina je od srijede uspjela vratiti teritorij veličine barem dva puta veće od šireg područja Londona“, dodali su u izvješću.

„Brzo napredovanje Ukrajine uvelike je utjecalo na ruski operativni plan. Većina njihovih snaga u Ukrajini vjerojatno je bila prisiljena dati prioritet hitnim obrambenim operacijama“, zaključili su.