PODIGNUT STUPANJ PRIPRAVNOSTI

London očekuje napad iz Sirije i Iraka

29.08.2014 u 18:09

Bionic
Reading

Velika Britanija podignula je u petak stupanj pripravnosti na terorizam na 'ozbiljnu' prijetnju, drugu najvišu razina, zbog mogućih napada iz Sirije i Iraka, rekla je ministrica unutarnjih poslova Theresa May

'To znači da je teroristički napad vrlo izgledan, ali nema obavještajnih podataka o njemu', rekla je May.

'Stupanj pripravnosti podiže se zbog Sirije i Iraka gdje terorističke skupine planiraju napade na Zapad. U nekima od tih urota mogli bi sudjelovati strani borci koji su onamo došli iz Velike Britanije i Europe', rekla je.


Dužnosnici procjenjuju da se namanje 500 Britanca otišlo boriti u Siriju ili Irak u kojima teroristička skupina Islamska država drži već velike dijelove teritorija.

Smaknuće američkog novinara Jamesa Foleya, a sumnja se da ga je izveo britanski državljanin, potaknulo je London da poduzme dodatne sigurnosne mjere vezane uz odlazak Britanaca u rat na Bliski istok. Jačaju i strahovi da bi se državljani mogli iz Sirije ili Iraka vratiti u domovinu te izvoditi terorističke napade.

May je obećala oštrije novije zakone protiv islamista kako bi se spriječio njihov odlazak u inozemstvo i radikalizacija među 2,7 milijuna britanskih muslimana.