ključa napetost

London: Nema razloga da EU pokrene postupak protiv Britanije

14.06.2022 u 12:55

Bionic
Reading

London je poručio u utorak da Europska unija nema razloga pokrenuti pravni postupak protiv Britanije jer je ukinula neke odredbe Protokola o Sjevernoj Irskoj radi poboljšanja trgovine, a što Bruxelles smatra kršenjem međunarodnog prava

Britanija je u ponedjeljak objavila zakon kojim ukida kontrole na granici i ulogu suda Europske unije u regiji i navodi da su te izmjene nužne radi poboljšanja trgovine i smanjenja birokracije.

Napetosti ključaju mjesecima pošto je London optužio EU da otežava protok robe između Britanije i Sjeverne Irske provodeći kontrole kojima nastoji ostaviti otvorenu granica s Irskom, koja je članica Europske unije.

Potpredsjednik Europske komisije Maroš Šefčovič najavio je da bi EU mogao tužiti Britaniju zbog kršenja sporazuma.

Europska unija mogla bi u srijedu odgovoriti na potez Londona, a pravni postupak mogao bi potrajati godinu dana i završiti financijskom kaznom.

Britanska ministrica vanjskih poslova Liz Truss rekla je "da jednostavno nema razloga da EU poduzme bilo kakvu akciju protiv Londona. Ovaj prijedlog, za njih ništa ne pogoršava", rekla je za BBC Radio.

Britanija je dugo prijetila da će ukinuti Protokol o Sjevernoj Irskoj, integralni dio sporazuma o izlasku Velike Britanije iz EU-a, kojim se osigurava izbjegavanje tvrde granice na irskom otoku i štiti Sporazum postignut na Veliki petak (Sporazum iz Belfasta) iz 1998. Cilj je Protokola promicati razmjene između zajednica i osigurati da između Sjeverne Irske i Irske nema fizičke granice, te također osigurati cjelovitost jedinstvenog tržišta EU-a za robu.

Kao i u slučaju brexita tako i u ovom Britanija nije jedinstvena pa neki smatraju da novi zakon nije dovoljan, a drugi upozoravaju da London njegovim donošenjem postaje država koja krši ugovore.

Tako u uvodniku The Times piše da bi potez britanske vlade "mogao našteti međunarodnom ugledu Britanije i stvoriti novu neizvjesnost za oslovanje i to u vrijeme aktualnih ekonomskih izazova bez presedana".

"U najboljem slučaju, vladin potez otvara poziciju za dugogodišnje pravne bitke, a u najgorem za razorni trgovinski rat", piše list.

Irski šef diplomacije Simon Coveney ocjenjuje je svojom strategijom britanska vlada dodatno otežala izglede za postizanje kompromisa.

"Britanska vlada zapravo kaže ne samo Irskoj, već i Europskoj uniji i šire- dajte nam što tražimo, ili ćemo to ostvariti kršenjem međunarodnog prava", rekao je Coveney za BBC.

Šefčovič je u ponedjeljak ponovio da novi pregovori o protokolu o Sjevernoj Irskoj nisu realni i da Europska unija neće o tome ponovno pregovarati.

Kao prvi korak Komisija će razmotriti nastavak postupka zbog povrede prava pokrenut protiv Velike Britanije u ožujku 2021. rekao je i podsjetio da je EU pravni postupak obustavio u rujnu 2021. "u duhu konstruktivne suradnje kao bismo stvorili prostor za zajednička rješenja".

"Jednostrani potez Ujedinjene Kraljevine izravno je suprotan tome duhu”, kaže Šefčovič i dodaje da će Komisija također razmotriti mogućnost pokretanja novih postupaka kako bi se zaštitilo jedinstveno tržište EU-a od rizika koji kršenja protokola stvara za poduzeća iz EU-a te za zdravlje i sigurnost europskih građana.