OŠTRA KRITIKA

Lončar: Ovo što Orešković 'radi' ili 'ne radi za kulturu' je - veleizdaja

21.02.2016 u 14:39

Bionic
Reading

'Ovo što danas Tomislav Karamarko i Zoran Milanović rade građanima ove zemlje - povijest nikad neće oprostiti. Njima je kultura postala resor za potkusurivanje. Milanović u četiri godine kulturu nije spomenuo ni jednom jedinom riječju, a ovo što Orešković 'radi' ili 'ne radi za kulturu' je - veleizdaja', izjavila je glumica i producentica Vitomira Lončar gostujući u 'Nedjeljom u dva'

'Ja i cijela moja obitelj idemo u crkvu i prije nego što kažem da sam kozmopolit, uvjek ću reći da sam Hrvatica. Danas se to svrstava u desničarstvo', kazala je Lončar te dodala kako su je zbog njezinog otvorenog pisma premijeru Tihomiru Oreškoviću i potpori apelu kulturnjaka za smjenu ministra Zlatka Hasanbegovića - nazvali ljevičarkom.

Smatra kako na čelnim pozicijama ne smije biti osoba s radikalnim stavovima. Za Hasanbegovića je kazala kako za kulturu nema nikakvih kompetencija, a zgrozila ju je njegova odluka da ukine Povjerenstvo za financiranje neprofitnih medija prije nego se i predstavio kulturnjacima. 'To je znak umiranja kulture dijaloga', dodala je.

'Postoje države u kojima je kultura na tržištu, poput SAD-a. Ali mala zemlja kao što je Hrvatska to ne bi mogla preživjeti. Moramo razvijati status svojih kultura i ne možemo ići na tržište', poručila je Lončar te dodala kako 'Britanci uče na Cambridgeu, a Hrvati na greškama'.