INVENTURA GODINE

Ljudi po kojima ćemo pamtiti 2009.

01.01.2010 u 07:00

Bionic
Reading

Prvi crni predsjednik SAD-a Barack Obama u 2009. je odradio prvu godinu mandata u kojoj je uspio izvesti svoju zemlju iz recesije, Europa je zahvaljujući golemom trudu Angele Merkel spasila Uniju usvajanjem Lisabonskog sporazuma, nadčovjek Usain Bolt pomaknuo je granice ljudskih sposobnosti. A u Hrvatskoj je Ivo Sanader šokirao naprasnom ostavkom i otvorio prostor za uspon Jadranke Kosor koja je pokazala iznenađujuću odlučnost

Barack Obama - čovjek nade
BARACK OBAMA

Čovjek nade u prvoj godini svog mandata dobio je Nobelovu nagradu za mir iako je i sam rekao da je tek treba zaslužiti. Unatoč kritikama koje su počele stizati na njegov račun, Obama je pokrenuo brojne procese kojima nastoji poništiti negativnu ostavštinu svog prethodnika Georgea W. Busha - poput pokretanja procesa zatvaranja logora Guantanamo te najave povlačenja vojske iz Iraka do 2012. godine.

ANGELA MERKEL

Angela Merkel - najmoćnija žena na svijetu


Nazivaju je antiobamom jer nema karizmu, nije glamurozna, nosi bež kompletiće i ima supruga koji se gotovo nikad ne pojavljuje u javnosti. Merkel se u 2009. godini pobjedom na parlamentarnim izborima riješila teškog bremena 'braka iz interesa', tj. koalicije sa socijaldemokratima, te uspostavila stabilnu vlast s prirodnim partnerima njenih kršćanskih demokrata, liberalima. Odigrala je presudnu ulogu u usvajanju Lisabonskog ugovora, odlučno se borila za spas Opela tijekom stečaja GM-a i može se reći da je u 2009. godini postala najmoćnija žena na svijetu.

NEDA SOLTANI

Svi smo mi Neda Soltani


Ova godina je razotkrila svu krhkost teokratskog režima ajatolaha u Iranu protiv kojeg se pobunila mahom omladina nezadovoljna konzervativnim pritiskom vladajuće elite. U postizbornim nemirima protiv reizbora Mahmuda Ahmadinedžada život je izgubila i mlada studentica Neda Soltani, ubijena policijskim metkom. Snimka njene smrti obišla je svijet i postala simbolom otpora i najvećom prijetnjom po opstanak režima u 30 godina njegovog postojanja.

IVO SANADER

Još uvijek nisu poznati pravi razlozi odlaska Ive Sanadera s premijerske funkcije

Hrvatska je ostala šokirana 1. srpnja 2009. godine, kad je premijer Ivo Sanader ni s čim izazvan podnio ostavku te bez objašnjenja otišao iz politike. Uz njegov odlazak raspredale su se mnoge priče - od bolesti do pritisaka iznutra i izvana - a najnovija je vezana uz njegovu negativnu ulogu u poslovanju austrijske Hypo banke u Hrvatskoj.

JADRANKA KOSOR

Jadranka Kosor je mnoge iznenadila svojom odlučnošću

Upražnjeno Sanaderovo mjesto izvrsno je iskoristila imenovana nasljednica Jadranka Kosor u čiji opstanak do nove godine u početku mnogi skeptični nisu bili spremni uložiti ni pet lipa, ali ona se pokazala vještom političarkom. Prvo je riješila problem slovenske blokade hrvatskih pristupnih pregovora, a onda se čvrsto uhvatila ukoštac s korupcijom. Mnogi kritičari imaju svoja objašnjenja i za njene uspjehe, ali činjenica jest da je uspjela pokrenuti stvari koje njen prethodnik nije mogao.

ŽELJKO ROHATINSKI

Guverner Rohatinski i dalje je jamac stabilnosti financijskog sustava

Guverner Hrvatske narodne banke Željko Rohatinski je i 2009. bio garancija sigurnosti financijskog sustava te je pomogao da država prebrodi krizu likvidnosti u prvom dijelu godine. Svaki njegov istup pozorno je praćen, a njegovi komentari i preporuke utjecali su na opće otrežnjenje i shvaćanje da dosadašnji ekonomski model nije održiv te da je potrebno pronaći novi put.

ŽELJKO KERUM

Kontroverzni poduzetnik zavladao je drugim gradom po veličini u Hrvatskoj

Lokalni izbori u Hrvatskoj iznjedrili su još jednog gradonačelnika koji vodi tzv. kumovsku politiku. Riječ je, naravno, o poduzetniku Željku Kerumu koji je ubrzo nakon što je zavladao Splitom na sve istaknute funkcije u gradu postavio bližu i daljnju rodbinu te prijatelje i kumove. Izbore je dobio, između ostaloga, promovirajući kršćanske vrijednosti, a nakon što je pobijedio objavio je da mu je dvadesetogodišnja ljubavnica trudna i da ostavlja suprugu.

SILVANA NOVAK

Sudbina mlade majke Silvane Novak ganula je cijelu zemlju

Hrvatska javnost je tijekom godine s iznimnom pažnjom i suosjećanjem pratila životnu borbu dviju mladih žena. Silvana Novak nije željela pobaciti nakon što je saznala da boluje od leukemije, rodila je sina Lea, a njena priča, nakon što je za nju saznala šira javnost, ganula je Hrvatsku. U jedan dan sakupljen je novac za njeno liječenje, ali je, nažalost, bilo prekasno. Zloćudna bolest bila je ipak jača od nje. Iza sebe je ostavila sina i supruga te bezvremensku priču o hrabroj mladoj ženi koja je žrtvovala sebe iz ljubavi prema svome djetetu.

SANDRA PAOVIĆ

Čudesni oporavak Sandre Paović sve je obradovao

Životnu dramu u 2009. godini proživjela je i talentirana stolnotenisačica Sandra Paović čiji se život promijenio u sekundi nakon što je stradala u prometnoj nesreći. Cijela Hrvatska je bila uz nju u teškim trenucima, a i kasnije tijekom dugotrajnog i mukotrpnog oporavka kada su joj liječnici davali minimalne šanse da će ikad više stati na noge. I u njenom slučaju pokazalo se veliko srce Hrvata koji su svojim donacijama pomogli da se mladoj Vukovarki omogući skupa rehabilitacija u inozemstvu. Danas se Sandra ponovo smije.

USAIN BOLT

Bolt je ostvario rezultate koji možda nikad neće biti nadmašeni

I za kraj nekoliko riječi o jednom drugom sportašu ili nadčovjeku, kako su ga neki nazvali. Usain Bolt, jamajčanski sprinter, postavio je rezultat koji će teško tko nadmašiti - pretrčao je 100 metara za 9,58 sekundi, što je na granici znanstvene fantastike. Osim zadivljujućih rezultata, posebna je lakoća kojom obara rekorde te se zahvaljujući njemu znatno povećalo i zanimanje javnosti za atletiku. Ako itko u budućnosti uspije biti brži od Bolta, to ponovo može biti samo Bolt.