UDRUGA BLOKIRANI UPOZORAVA

'Ljudi ne mogu do mirovina jer im je HPB ugasio račune'

01.03.2017 u 21:59

Bionic
Reading

Glavni tajnik udruge Blokirani Mario Strinavić poslao je javnosti dramatično priopćenje u kojem upozorava da mnogi korisnici koji su u blokadi nisu mogli podići svoj novac preko Hrvatske poštanske banke (HPB)

'Danas (srijeda) je krenula isplata mirovina za siječanj preko Hrvatske poštanske banke i mnogi korisnici koji su u blokadi ostali su zatečeni jer nisu mogli podići novac sa svojih zaštićenih računa uz obrazloženje da su im računi ugašeni', tvrdi Strinavić.

Glavni tajnik udruge Blokirani poručuje da je prema njima dostupnim informacijama Hrvatska poštanska banka svoja loša potraživanja prodala tvrtki B2 Kapital i bez obavijesti pogasila sve redovne račune blokiranih klijenata, tako da mirovinsko nije imalo gdje uplatiti novac, a FINA sukladno ovršnom nalogu transferirati ga na zaštićeni račun. 'Korisnici su dobili u banci upute da otvore nove račune u bankama po izboru kako bi se mogla uspostaviti redovna isplata mirovina', navodi Strinavić.

O kojem se broju mirovina radi u ovom trenutku ne znaju, ali pretpostavljaju  par tisuća mirovina što znači da će biti potrebno otvoriti i toliko novih računa, a za to je potrebno vrijeme.

Strinavić objašnjava da je blokiranim građanima novac potreban jer se tu radi uglavnom o umirovljeničkoj populaciji i svi oni žive sa tisuću i nešto kuna, a neki i manje.

'Zaprepašten sam činjenicom da se ovako nešto uopće može desiti i da blokirane građane u ovoj zemlji nitko ne štiti nego se naprotiv prema njima ponašaju kao prema kontejnerskim mačkama', zaključio je glavni tajnik udruge Blokirani.