ŽIVOTNI STIL VOĐE

Ljubav prema luksuzu Kim Jong-una košta 646 mil. dolara

19.10.2013 u 10:37

Bionic
Reading

Skupi i luksuzni satovi, automobili, elektronika, parfemi i umjetnine završili su kao darovi utjecajnim i moćnim stanovnicima čiju lojalnost i podršku Kim Jong-un na taj način kupuje

Jedna od zajedničkih karakteristika većine diktatora u povijesti bila je njihova ljubav prema luksuznim i skupim stvarima, a kao iznimka nije se pokazao ni Kim Jong-un, vođa Sjeverne Koreje. U usporedbi s njegovim ocem Kim Jong-ilom, koji je također volio uživati u luksuzu, Kim Jong-un ga je itekako pretekao. Za razliku od oca, za vrijeme čije se vladavine godišnje u Sjevernu Koreju uvozilo luksuzne robe u vrijednosti 300 milijuna dolara, Kim Jong-un je sa svojom vladom prošle godine uvezao 646 milijuna dolara vrijedne luksuzne stvari, od krzna, parfema, torbi i satova, pa do umjetnina, skupocjenih automobila i elektronike. Na alkohol je potrošeno oko trideset milijuna dolara, a na satove oko deset milijuna dolara. Većina toga postali su darovi utjecajnim i moćnim stanovnicima Sjeverne Koreje, a Kim Jong-un je na taj način kupio njihovu lojalnost i podršku, pokazao je godišnji izvještaj parlamenta Južne Koreje.

Ovo može zvučati kao sprdnja i lakrdija koja zaslužuje podsmijeh, ali u zemlji u kojoj politički zatvorenici i njihove obitelji rade u logorima, a četvrtina djece je pothranjena, onda se ne radi ni o čemu drugom, nego o uvrnutoj praksi. Način na koji vlada Kim Jong-un već je dobio neugodan nadimak - staljinistički šampanjac - ali nikako drukčije se ni ne može nazvati režim kojem je važnije kupovanje vjernosti moćnika i članova partije, nego nahraniti narod koji doslovno skapava od gladi. No ispijanje skupih pića, uživanje u skupim parfemima i automobilima samo je dio raskalašenog života sjevernokorejskog diktatora čija nezasitnost kada su u pitanju skupe stvari, čini se, nema kraja.

Luksuzna jahta Kim Jong-una

Nedavno je otkriveno da je vojska po nalogu svog vođe krenula s izgradnjom ekskluzivnog skijališta na istoku zemlje u koje će Kim Jong-un dolaziti sa svojim prijateljima i gostima, ali navodno planira napraviti resort u koji će dolaziti svjetski bogataši. U svakom slučaju, i to je još jedan primjer suludih prioriteta u državi u kojoj osim šake bogataša ostali jedva spajaju kraj s krajem. Ali ima toga još. Kada ide na more, ljulja se po valovima na jahti vrijednoj sedam milijuna dolara, a kad mu je dosadno, odlazi u vodeni park koji je također za njegove potrebe izgradila vojska. Vođa ima i garažu punu auta, a među njima se ističu primjerci marke Mercedes iz limitiranih serija. Slične automobile dao je i onima čija mu je podrška potrebna, a očito se nije zamarao previše nedavnim izvješćem UN-a koje je procijenilo da u Sjevernoj Koreji skoro tri milijuna ljudi neće preživjeti do sljedeće žetve ukoliko ne počne uvoziti hranu.

Ljubav, pa čak i pohlepu prema luksuzu, Kim Jong-un je naslijedio od oca, ali i o njemu puno naučio školujući se u Švicarskoj. Naime glasina kaže da je Kim Jong-un devedesetih pohađao fakultete u Švicarskoj pod lažnim imenom, ali nikad nitko nije mogao dokazati da je to istina. No nagađa se da je upravo u to vrijeme razvio istančan ukus za lijepe i skupe stvari, a jedna od priča iz tog vremena, koju je za medije jednom prilikom ispričao bivši kuhar njegova oca, kaže da je Kim Jong-un posebno volio pušiti cigarete Yves Saint Laurent.

Međutim, kako je to uobičajeno u zemljama u kojima je sve podređeno vođi, tako je i Sjeverna Koreja dobra samo elitama. Unatoč zatvorenosti, ovakvi podaci teško mogu ostati tajna, a najviše zahvaljujući susjedima u Južnoj Koreji koji pomno prate što rade hedonisti sa sjevera. Ni sve spomenuto ne bi se otkrilo da vlasti u Južnoj Koreji nisu počele detaljnije istraživati čudne transakcije svojih susjeda.