SRBIJA POD PRITISKOM

Ljajić: Još nema dogovora o hrvatskim cigaretama

16.10.2013 u 20:22

Bionic
Reading

Srbijanski ministar trgovine Rasim Ljajić ustvrdio je u srijedu pred parlamentom Srbije da su pregovori o stopi oporezivanja hrvatskih cigareta pri uvozu u Srbiju u završnoj fazi ali da konačni dogovor još nije postignut, istaknuvši da je Beograd bio pod pritiskom EU zbog izvješća Europske komisije

Pitanje carinske stope na uvoz cigareta iz Hrvatske i pitanje šta je vlada Srbije zapravo prihvatila izazvala su žestoku polemiku zastupnika u srbijanskom parlamentu, uz protivljenje oporbe što se za odluku saznalo dan prije nego je Europska komisija trebala objaviti izvješće o napretku Srbije u eurointegracijama.

EK je u srijedu objavila godišnja izvješća o napretku zemalja kandidatkinja i potencijalnih kandidata, Srbiji, BiH, Crnoj Gori, Albaniji, Makedoniji i Kosovu, te Turskoj i Islandu, koji je ove godine samoinicijativno prekinuo pristupne pregovore.

'Točno je, bili smo pod velikim pritiskom. Nikad nisam rekao da su nam šanse velike. Rekao sam da ulazimo u pregovore, da su nam ruke vezane', rekao je zastupnicima ministar Ljajić i podsjetio da se o carinskoj stopi pregovara od studenog prošle godine, ali sa Europskom komisijom (EK), a ne s Hrvatskom, niječući da to ima veze s posjetom predsjednika Hrvatske Ive Josipovića Srbiji.

'Konačnog dogovora još nema i ništa nije potpisano, a ta odluka na kraju će morati biti potvrđena u parlamentu', citirali su beogradski mediji Ljajića iz Skupštine Srbije.

Oporba je istaknula da odluka nije dobra za Srbiju i ocijenila to kao nesposobnost srbijanske vlade.

'Ne može nas nitko uvjeriti da je prihvaćanje nečega noć uoči objavljivanja izvješća (Europske komisije) dobro za Srbiju', rekao je zastupnik oporbene Liberalno-demokratske stranke Ivan Andrić, ukazujući da se o problemu carinske stope za cigarete pregovora godinu dana.

On je ocijenio da je Srbija 'neradom i nesposobnošću vlade' dovedena u situaciju da mora nešto prihvatiti noć uoči objavljivanja izvješća kako bi ono bilo pozitivno.

Zastupnik Demokratske stranke Srđan Milivojević nazvao je odluku o primjeni stope na uvoz cigareta iz Hrvatske po ugovoru CEFTA-e 'skandaloznom' i upitao zašto se Srbija 'odriče 300 milijuna eura'.

Ministar Ljajić je u skupštinskoj raspravi nekoliko puta ponovio da još nema konačnog dogovora s EU o poreznoj stopi na uvoz cigareta iz Hrvatske i da su pregovori u završnoj fazi, ali da je vlada jučer poslala Europskoj komisiji dopis u kojem je navela da je spremna za razgovore i da želi dogovor.

Kako je ranije objavila Europska komisija, Srbija je pristala na zahtjeve EK i dopustit će Hrvatskoj i dalje izvoz cigareta po povlaštenim carinskim stopama u istom opsegu kao i prije hrvatskog ulaska u Europsku uniju.

Komisija je nakon ulaska Hrvatske u Europsku uniju započela pregovore o promjenama Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju koje EU ima sa zemljama zapadnog Balkana kako bi se u obzir uzela nova činjenica, to jest ulazak Hrvatske u EU, koji je automatski značio i njezin izlazak iz Srednjeuropske zone slobodne trgovine (CEFTA).