VISOKA NAPETOST

Litva odgovorila na prijetnje Rusije: Nema blokade Kalinjingrada

21.06.2022 u 19:17

Bionic
Reading

Nikolaj Patrušev, bivši KGB-ovac, a trenutno tajnik ruskog Vijeća sigurnosti, jedan od najvećih saveznika ruskog predsjednika Vladimira Putina, u utorak je upozorio Litvu da će Rusija odgovoriti na zaustavljanje tranzita sankcioniranih dobara u eksklavu Kalinjingrad, te da će to osjetiti i Litavci. Na to se osvrnula litavska premijerka Ingrida Simonyte, naglasivši da Litva nije uvela blokadu Kalinjingradu

“Nema blokade Kalinjingrada. Samo se od prošlog vikenda primjenjuju sankcije na dio robe koja je obuhvaćena novim paketom sankcija protiv Rusije, a o tim su sankcijama obaviješteni klijenti željeznice i ugovorne strane te im se dalo do znanja da takvu robu ne mogu pretovariti i transportirati”, poručila je Simonyte, prenosi Interfax.

Napomenula je da se prevozi sva ostala roba koja nije pod sankcijama, kao i da je nastavljen tranzit putnika koji se odvija prema posebnom sporazumu između Europske unije, Rusije i Litve.

Istaknula je da se dobra volja Litve ogleda i iz činjenice da nije raskinula sporazum o prijevozu putnika s Rusijom kada ga Rusija nije mogla platiti zbog međunarodnih sankcija nametnutih njezinim bankama, prenosi N1.

Kalinjingrad, nekadašnju luku Koenigsberg, prijestolnicu Istočne Pruske i dom slavnog filozofa Immanuela Kanta, sovjetska Crvena armija osvojila je iz ruku nacista u travnju 1945. godine.