OPTUŽIO GA ZA TRAŽENJE MITA

List prošao detektor laži, Jakovčić ne želi na testiranje

01.09.2014 u 14:03

Bionic
Reading

Iako se austrijski poduzetnik Georg List podvrgnuo poligrafskom ispitivanju kako bi dokazao da ne laže kada tvrdi da su nekadašnji istarski župan Ivan Jakovčić i bivši pročelnik za turizam Istarske županije Branko Curić tražili od njega pola milijuna eura mita za projekt igrališta za polo kod Motovuna, sam Jakovčić ne misli ići na poligraf, barem ne prije suda

'Rekao sam - vidimo se na sudu. Onda se sve može napraviti. To je igrokaz, a ja ću ga igrati prema svojim pravilima', komentira Jakovčić za tportal. Ipak, ranije je izjavio da List laže te da je i sam spreman pristupiti detektoru laži. No predomislio se. S obzirom na to da nalaz poligrafa na može biti dokazni materijal, bivši istarski župan namjerava ganjati pravdu na sudu.

Naglašava da je tužbu protiv Lista pripremio zajedno sa svojim odvjetničkim timom te da uskoro 'ide van'. List se pak, kako javlja HTV, u Dortmundu podvrgnuo poligrafskom testiranju i uspješno ga prošao.

Podsjetimo, ovaj je investitor optužio za reket europarlamentarca Jakovčića i njegovog nekadašnjeg bliskog suradnika Branka Curića. List 12 godina pokušava realizirati projekt izgradnje terena za polo kod Motovuna, a tvrdi da nije uspio u tome jer nije pristao na Jakovčićeve uvjete: 500 tisuća eura na račun tvrtke Branka Curića, u srpnju imenovanog šefom ureda Hrvatske turističke zajednice u Milanu.

'Slučaj izgradnje polo-igrališta s popratnim sadržajima podno Motovuna najveća je politička, financijska i zemljišna prijevara koja se u Istri događa zadnjih godina. Stoga me ne čudi sprega sumnjivog poduzetnika gospodina Lista, propalih političara Damira Kajina i Ivana Heraka te pojedinaca s HTV-a koji protiv mene vode medijski rat već petnaest godina', rekao je Jakovčić netom nakon što je afera postala javna.

Ustvrdio je da je List s partnerima ništavim pravnim poslom pokušavao oštetiti Republiku Hrvatsku i njezino izvanknjižno vlasništvo nad poljoprivrednim državnim zemljištem podno Motovuna te je pozvao sva mjerodavna državna tijela da odmah poduzmu nužne radnje kako bi se u cijelosti zaštitili interesi Republike Hrvatske.

Osim Lista koji želi graditi polo-terene, s Jakovčićem su, javlja HTV, probleme imali i investitori u istarski golferski turizam. Tvrtka Jupiter Adria, javljaju, platila je 200.000 eura na račun županijske tvrtke kojoj je Curić bio na čelu, a koja se bavi istom djelatnošću kao i Curićeva privatna tvrtka – pomaganjem investitorima u razvoju projekata. Ni polo ni golf do danas nisu realizirani.