VELIKI FINANCIJSKI GUBICI

Lisinski zbog azbesta zatvoren do Božića

25.06.2009 u 22:05

Bionic
Reading

Koncertna sezona u zagrebačkoj dvorani Vatroslav Lisinski, sada je sigurno, neće početi na vrijeme, a zbog opsežnih radova koji bi trebali uslijediti na uklanjanju kancerogenog azbesta, program će kasniti najmanje tri mjeseca, što znači i velike financijske gubitke za ovu najpoznatiju koncertnu dvoranu u Hrvatskoj

Za listopad su u Lisinskom bila najavljena tri najatraktivnija gostovanja u ovoj sezoni: 6. listopada trebao je nastupiti trenutačno najbolji svjetski orkestar Kraljevski Concertgebouw iz Amsterdama, 17. listopada trebala je zasvirati glasovita sanktpeterburška filharmonija, a dan nakon Orkestar i zbor Ruske kapele, prenosi Jutarnji list.

Informaciju o tome da radovi neće biti gotovi najmanje do sredine prosinca Jutarnji je dobio iz Gradskog ureda za graditeljstvo, međutim, ravnatelj Lisinskog Dražen Siriščević kaže kako on o tome nema informacije iako je danas u dvorani održan sastanak na tu temu, na kojem su osim Siriščevića bili i gradonačelnik Milan Bandić te predstavnici Gradskog ureda za graditeljstvo na čelu s Davorom Jelavićem.

'Sada postoje dva scenarija. Jedan je da se ide na javni natječaj ili na pozivni. Naša varijanta je da se ide na pozivni, gdje bi se od Ministarstva zaštite okoliša tražila suglasnost da se ide na direktnu pogodbu s tvrtkama koje ćemo pozvati na natječaj. To je kraća varijanta, za razliku od javnog natječaja koji može potrajati i dva mjeseca. Odlučili smo sve raditi u jednoj etapi, jer je zdravlje ljudi važnije od koncerata i ne možemo se s tim igrati. Radovi bi na ovaj način bili gotovi do 15. prosinca', objasnio je Jelavić.

No, ovu informaciju nije mogao potvrditi Siriščević, koji kaže kako se nada da će radovi završiti do početka sezone 18. rujna.

'Nemam informaciju o tome i ne bih komentirao. Preuranjeno je govoriti hoće li sezona početi na vrijeme. Zadnje što znam je da radovi kreću i da će se sve napraviti da završe do početka sezone', rekao je Siriščević.

Ako sezona ne počne na vrijeme, značit će to otkazivanje koncerata najboljim svjetskim klasičnim glazbenicima, za što će Lisinski morati platiti visoke odštete. S druge strane, u Zagrebu ne postoje adekvatni prostori koji bi mogli nadomjestiti Lisinski, osim možda prostora SC-a koji su 90-ih kada se uređivao Lisinski poslužili Zagrebačkoj filharmoniji za nastupe. Arena, tvrde upućeni, ne dolazi u obzir, a u HNK bi se mogli održavati samo manji koncerti.

Podsjetimo, sredinom ovog mjeseca u Lisinskom su radnici prilikom renoviranja otkrili kako su ventilacijske cijevi iza gipsanih ploča stropa dvorane poprskane azbestnom smjesom, koja se 70-ih godina kada je građen i Lisinski često upotrebljavala u graditeljstvu.

Punih 36 godina posjetitelji su nad glavama imali opasni azbest, a da nisu ni znali. Sada je Grad Zagreb, koji je vlasnik dvorane, odlučio ukloniti svih 640 metara cijevi.