N/A

Linzeri

02.12.2009 u 11:07

Bionic
Reading

Linzeri

SASTOJCI:

(za oko 40 kolačića)
300 g brašna
1/4 žličice praška za pecivo
70 g šećera u prahu
280 g maslaca
60 g žumanjaka (oko dva) iz tvrdo kuhanog jaja, ohlađeni i protisnuti kroz sito
12 g mljevenog cimeta
žlica tamnog ruma
50 g sitno samljevenih oguljenih badema
malo soli
pekmez od malina bez koštica (protisnite kroz fino sito da odstranite koštice)
pekmez od marelica ili neki narančasti fini pekmez
1 jaje lagano izmiješano (za premaz)

PRIPREMA:

Mikserom razmutite maslac dok ne postane pjenast, dodajte šećer, bademe, kuhane žumanjke, sol, cimet, rum i brašno prosijano s praškom za pecivo pa miješajte tek toliko da se dobije homogena masa. Razdvojite na dva dijela, izravnajte u dva diska, zamotajte u prozirnu foliju i stavite u frižider najmanje na 4–5 sati.
Zagrijte pećnicu na 180°C. Izvadite tijesto iz frižidera i razvaljajte ga između dva masna papira na debljinu od oko 3 mm. To je tijesto vrlo mekano, tako da se s njime treba brzo raditi. U slučaju da se počne lijepiti, stavite ga razvaljano u zamrzivač na 10-ak minuta da se ponovno stisne.
Okruglim ili četvrtastim rezačem za tijesto razrežite kolačiće, a rezačem manjeg promjera na polovici tih kolačića napravite rupu u sredini. Poslažite kolačiće na masni papir na lim i tanko premažite razmućenim jajetom. Pecite 7–10 minuta dok ne dobiju laganu boju. Oprezno ih izvadite (vrlo su prhki) na rešetku i pustite da se ohlade.
Lagano zagrijte pekmeze u posebnim posudama i na puni dio stavite po žličicu pekmeza. Poklopite kolačićem s rupom i ostavite da se pekmez malo stvrdne.