HNS-OVAC KOVAČEVIĆ:

'Linić solira, ne podržava ga ni Milanović'

22.02.2013 u 08:10

Bionic
Reading

Ekonomski strateg HNS-a Dragan Kovačević žestoko se obrušio u Dnevniku 3 HTV-a na najavu ministra financija Slavka Linića o svođenju minusa na tekućim računima građana na visinu jedne plaće. Tvrdi kako njegove kritike ne znače novi rascjep u vladajućoj koaliciji te kako Linić u zadnje vrijeme 'solira' te kako nema podršku ni predsjednika Vlade Zorana Milanovića

U tom je kontekstu spomenuo i Linićevo izlijetanje s porezom na nekretnine kojem se HNS također usprotivio. 'Nas se kao koalicijskog partnera ne pita za takve brzoplete odluke. Ta najava o rezanju minusa nije dobra', poručio je i dodao kako je on za ograničavanje kamata jer Linićev potez zadire u tržišne odnose i tjera građane da se zadužuju kod lihvara.

Poručuje kako ni od jednog rata, pa tako ni od ovog koji je Linić najavio bankama nitko ne može profitirati te predlaže široki konsenzus.


'Mi se nikada ne razilazimo s koalicijskim partnerima, to je Linićev prijedlog, a ja sam vidio da i premijer nije s tim bio suglasan', zaključuje Kovačević.

Podsjetimo, Linićeva najava izazvala je burne reakcije bankara i ekonomskih analitičara. No on je u svojoj odluci i dalje ustrajan. 'Niti se predomišljam niti o tome razmišljam. Naša je obaveza da pokušavamo regulirati odnose između građana i banaka. Kao što vidite, banke su toliko nesretne i nezadovoljne da zakon koji još nije krenuo na Vladu pokušavaju osporiti. Sve što čitate rezultat je prljavog posla banaka. Ali rat koji su započele morat će i završiti', rekao je Linić u četvrtak.