NEMA VIŠE SMANJENJA POTROŠNJE

Linić se riješio Kosoričinog fiskalnog pravila

24.10.2013 u 15:17

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić u izradi novih državnih proračuna više neće imati problem s fiskalnim pravilom koje mu je 2010. godine nametnula bivša premijerka Jadranka Kosor. Neće morati smanjivati potrošnju svake godine za jedan posto u BDP-u

Vlada je u Sabor poslala izmjenu Zakona o fiskalnoj odgovornosti i ukinula pravilo o smanjenju rashoda u BDP-u za jedan posto. Uvedeno je novo pravilo koje, tvrdi ministar financija Slavko Linić, omogućava poticanje gospodarskog rasta u recesiji.

'Fiskalno pravilo prvi puta je ispoštovano u 2012. godini kada su rashodi smanjeni za jedan posto u BDP-u, iako nismo imali gospodarski rast', podsjetio je Linić.

Kaže da bez gospodarskog rasta nema smisla svake godine smanjivati rashode za jedan posto BDP-a te kako to znači uništavanje same ekonomije: 'Bez rasta, smanjenje izdataka u proračunu ima negativnu stranu', kaže Linić.

'Poruka novih fiskalnih pravila je da se rashodna strana stavlja i u funkciju prihodne strane, pa se strukturni problemi mogu lakše rješavati', naglasio je Linić.

Vlada je predložila proširenje fiskalnog pravila i na trgovačka društva u vlasništvu države ili lokalne samouprave, a iz važećeg zakona se brišu i kvalifikacije o političkoj odgovornosti jer to, kaže Linić, nije mjerljivo. 'Uvode se pak novčane kazne, ako se ne sačini izjava o fiskalnoj odgovornosti ili se unesu lažni podaci', rekao je Linić.

Oni koji ne sastave i ne dostave izjavu o fiskalnoj odgovornosti mogu dobiti kaznu od 5.000 do 25.000 kuna.