USKOK ISTRAŽIO SPAČVU

Linić likuje: Bio sam žrtva spletke premijera

Bionic
Reading

USKOK je zaključio da bivši ministar financija Slavko Linić nije počinio kazneno djelo niti oštetio državni proračun u aferi spačva zbog čega ga je Zoran Milanović izbacio iz SDP-a i Vlade. Linić je prokomentirao kako je zadovoljan te kako se suprotstavljao onima koji su 'bili u dosluhu s Milanovićem' ni u snu nije mogao zamisliti da 'će spletkarenje i podmetanje doživjeti od predsjednika svoje stranke i Vlade u kojoj je bio ministar'

'U političkoj sam areni četvrt stoljeća i u sukobu s neistomišljenicima i političkim suparnicima doživljavao sam svašta, svakakve političke optužbe, pa i policijske podvale. Ali, ni u snu nisam mogao zamisliti da ću spletkarenje i podmetanje doživjeti od predsjednika svoje stranke i Vlade u kojoj sam bio ministar', kaže Linić za Jutarnji list dodajući da svaki premijer ima pravo birati svoje suradnike.

'Milanović je vidio problem u kreditu obiteljskoj tvrtki mog bivšeg pomoćnika Šegona, ali kredit članu vlastite obitelji, kojega je također dodijelio HBOR, nije mu problem, kao ni financiranje tog kredita izravno iz Podravke, tvrtke u većinskom državnom vlasništvu. Ali, iz vlastitog iskustva znam da on u obračunu s neistomišljenicima ne bira sredstva. Odluka USKOK-a moralna je i politička satisfakcija za sve što smo moja obitelj i ja njegovom zaslugom proživjeli u proteklom razdoblju.'

Linića se prozivalo da je tvrtki Spačva zemljište umjesto šest milijuna kuna, na koliko je procijenjeno, platio čak 33 milijuna. Zbog ovog je slučaja bio prisiljen na ostavku i na koncu bio isključen iz SDP-a. 'Nisam dao ostavku nego me Milanović smijenio. No danas sam zadovoljan, ne samo jer se pokazalo da nisam kriv, nego i zato jer ni jedan djelatnik koji je radio na predstečajnoj nagodbi nije počinio grešku ni kazeno djelo, nego je posao obavljen kvalitetno', rekao je Linić za N1.


Komentirao je i je li i sam kriv za pogrešnu procjenu Porezne uprave u ovom slučaju zbog koje je premijer posumnjao u njegove čiste ruke. 'Tri sudska vještaka su dala procjenu na preko 30 milijuna kuna. Godinu dana nakon što je predstečajna završila i nakon što je tu zaposleno 660 osoba, Milanović je nezakonito naložio procjenu i to je bio razlog da i četvrti sudski vještak načini procjenu. Procjena je nezakonito i lažno prikazivana', objasnio je Linić.

USKOK je ustvrdio i da su bile neutemeljene optužbe koje je Linić iznio na na svojoj tiskovnoj konferenciji kada je prozvao premijerovog brata Krešimira Milanovića i nekoliko tvrtki za trgovanje utjecajem. 'Nemam se za što ispričati.

Brat Zorana Milanovića je upotrebljavajući njegovo ime nezakonito radio u Poreznoj upravi, no zbog mojih kvalitetnih suradnika nije nastalo kazneno djelo. Maras je pokušao pogodovati Malim biskvitima i tvrtci od svega 20.000 kuna osnivačkog kapitala. Mi smo to smo spriječili i suprotstavljali smo se onima koji su bili u dosluhu s Milanovićem', istaknuo je Linić.