NOVI ZAKON O POREZU NA DOHODAK

Linić će oderati i objaviti imena onih koji imaju neopravdana bogatstva

25.07.2013 u 13:25

Bionic
Reading

Ministar financija Slavko Linić predstavio je na sjednici Vlade izmjene Zakona o porezu na dohodak kojima će se, između ostalog, posebno pratiti imovina građana. Ako netko ima skupu jahtu, luksuzan automobil ili velik stan koji ne može opravdati svojom plaćom, poreznici će mu naplatiti razliku i staviti ga na stup srama

Ministar financija Slavko Linić rekao je da je Porezna uprava vrlo daleko odmakla sa svojim aktivnostima na uspoređivanju prihoda i imovine građana. Najavio je da će narednih godina biti najviše postupanja poreznika po tom pitanju.

'Cilj je da sve građane koji svojim prihodima ne mogu opravdati stečenu imovinu porezno razrežemo dodatnim porezima', rekao je Linić, uzvrativši time onima koji govore da Porezna uprava tjera disciplinu samo kod ugostitelja, na tržnicama i da pri tome ostvaruje male prihode.

'Zato je tu prijedlog da također javno objavljujemo svako rješenje koje donesemo zbog imovine ostvarene bez prihoda ili s nedovoljno prihoda. Prijedlog je dakle da to sankcioniranje bude javno objavljeno', kaže Linić.

Ministar tvrdi da je cilj Vlade pokazati građanima da su transparentni: 'Govori se da je tu dobar dio onih koji su krupne ribe, a to samo znači da ovim dijelovima zakona pokazujemo da Vlada želi biti transparentna sa svim podacima o onima koji su izbjegavali platiti porez', rekao je Linić.

UMIROVLJENICI VIŠE NEĆE PODNOSITI POREZNE PRIJAVE

Izmjene Zakona o porezu na dohodak donose promjene i u tretmanu mirovina koje se isplaćuju hrvatskim umirovljenicima iz drugih zemalja Europske unije.

Linić je primijetio niz problema kada su u pitanju isplate mirovina umirovljenicima iz sredstava zemalja EU-a. Kaže da je problem u tome što su umirovljenici bili dužni podnijeti porezne prijave te da to mijenjaju.

'Novo je rješenje to da Porezna uprava razmjenjuje sve podatke sa zemljama članicama EU-a i dobiva podatke o mirovinama koje se isplaćuju u Hrvatskoj, pa Porezna uprava sama izdaje rješenje građanima koji dobivaju mirovine izvana', rekao je Linić, objasnivši da na taj način štede i na putovanjima prema Poreznoj upravi i na komunikaciji s Poreznom upravom te će se izdavati rješenja tako da se mirovine isplaćuju, a porezi uredno naplaćuju.

PODUZETNICI KOJI NE ISPLAĆUJU PLAĆE TAKOĐER IDU NA STUP SRAMA

Ova je izmjena zakona iskorištena i da bi se unio prijedlog da Porezna uprava obavezno objavljuje imena svih poduzetnika koji radnicima ne isplaćuju plaće: 'Naš prijedlog je da, ako ne isplate tri uzastopne plaće, budu objavljeni na listi kakvu imamo za porezne dužnike. Vidimo da su postojale inicijative da to bude i nakon jedne plaće, ali ostavljamo to proceduri u Saboru', kaže Linić.

Uskladili su zakon i s odredbama Europske unije u dijelu koji se odnosi na osobe koje ne prebivaju u Hrvatskoj, i to na način da će svi građani EU-a i svi zaposleni u europskim institucijama, koji ostvaruju dohodak u Hrvatskoj, imati iste uvjete kao i građani Hrvatske. 'To znači da će imati sve moguće porezne odbitke koje je zakonom predviđeno osigurati i u tom dijelu ih izjednačavamo s građanima Hrvatske', rekao je Linić.

Linić je razjasnio i nejasnoće vezane za isplatu dividendi
. Dilema je bila naplaćuje li se porez na dividende onda kada se dividenda isplati ili kada se ostvari. 'Sada pojašnjavamo taj dio i usklađujemo po zahtjevu za zaštitu ustavnosti, koji je na Ustavnom sudu, gdje mi ostajemo na principu blagajničkog sustava, a to znači da je bitan datum isplate dividende', kaže Linić.

Kaže da se Vlada u krizi odrekla prava naplate poreza na dobit ukoliko se ulaže u razvoj i investicije: 'Zato smatram da svaka potrošnja, pa čak i kod onih koji ostvare dividendu po uloženim sredstvima, treba biti oporezivana s 12 posto i da je bitan datum isplate', objasnio je Linić.