suzbijanje pandemije

Liječnički zbor odlučio: Povelja epidemiolozima koji uspješno nose teret nedaća i kušnja

21.10.2020 u 11:09

Bionic
Reading

Hrvatski liječnički zbor (HLZ) donio je odluku o dodjeli Povelje HLZ-a Hrvatskome epidemiološkom društvu, čime iskazuje snažnu podršku tom društvu u aktivnostima vezanim uz praćenje i suzbijanje pandemije covida-19, priopćio je HLZ u utorak

Izvršni odbor HLZ-a ocjenjuje kako članovi Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a na čelu s Miroslavom Venusom, od prvog trenutka pojave bolesti covid-19 u Hrvatskoj svakodnevno aktivno i požrtvovno sudjeluju u ostvarenju brojnih aktivnosti te u ulozi eksperata pri Ministarstvu zdravstva s ciljem podrške cjelokupnoj struci u njezinim naporima u suzbijanju covid-19 pandemije, navodi se u priopćenju koje potpisuje predsjednik Zbora Željko Krznarić.

"Kolega Venus, kao i svi epidemiolozi širom Hrvatske, u ovim zahtjevnim trenucima, uspješno nose teret nedaća i kušnja koje se svakodnevno pojavljuju. Članovi Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a iskazuju u svom nastupanju snažno zajedništvo kojim promiču ostvarivanje ciljeva koji su od izuzetne važnosti za sve zdravstvene djelatnike, pacijente, ali i za širu zajednicu. Na svemu tome Hrvatski liječnički zbor im je neizmjerno zahvalan", ističe se.

HLZ navodi i kako ovim žele potaknuti i sve ostale dionike u zdravstvenom sustavu, a osobito liječnike, da svojim aktivnostima pomognu epidemiolozima u ostvarenju njihovih vrlo zahtjevnih zadaća.

Povelja se dodjeljuje za osobit doprinos razvoju i unapređenju zdravstvene zaštite i zdravstvene djelatnosti u Hrvatskoj, za doprinos medicinskoj znanosti te značajne zasluge i pomoć pruženu HLZ-u u ostvarenju njegovih zadaća.

Aktivnosti Hrvatskog epidemiološkog društva HLZ-a u ovim izazovnim vremenima imaju značajan doprinos za cjelokupnu medicinsku struku i znanost, kao i za HLZ u cjelini, stoji u priopćenju.

Hrvatsko epidemiološko društvo Hrvatskog liječničkog zbora ustanovljeno je na osnivačkom sastanku u predavaonici Škole narodnog zdravlja u Zagrebu u prisutnosti velikog broja epidemiologa, 24. lipnja 1975. godine, na poticaj profesora epidemiologije na Medicinskom fakultetu u Zagrebu Zlatka Benčića koji je izabran i za prvog predsjednika, tada, Epidemiološke sekcije Zbora liječnika Hrvatske.

Od tada pa sve do danas, Društvo neprekidno aktivno djeluje najviše na stručnom polju s glavnim ciljem trajnog stručnog usavršavanja svojih članova. Posebna je vrijednost društva u njegovim stručnim, odnosno stručno-znanstvenim sastancima što je ponajviše vidljivo u ovim trenucima epidemije.