KRIVI OBRAČUN

Liječnici traže više od milijardu kuna za neplaćene prekovremene

  • Autor: Z. K./Hina
  • Zadnja izmjena 05.02.2018 19:20
  • Objavljeno 05.02.2018 u 16:36
Milan Kujundžić

Milan Kujundžić

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anić

Predstavnici Hrvatskog liječničkog sindikata razgovarali su u ponedjeljak s ministrom zdravstva Milanom Kujundžićem o problemu krivo obračunatih prekovremenih sati liječnicima, te je dogovoreno da će se o tome žurno organizirati sastanak s predstavnicima drugih ministarstava i sindikata.

"Ministarstvo zdravstva je već ranije obavilo niz razgovora s predstavnicima Ministarstva uprave, Ministarstva rada i mirovinskog sustava, Ministarstva pravosuđa i drugih, vezano uz pitanje isplate razlike plaće za prekovremeni rad radnika u zdravstvu. Na današnjem radnom sastanku dogovoreno je kako će se, vezano uz taj problem, žurno organizirati sastanak s predstavnicima drugih ministarstava i sindikata", priopćeno je iz Ministarstva zdravstva.

Predsjednica Hrvatskog liječničkog sindikata Renata Čulinović-Čaić izjavila je Hini da pregovori idu polako. Sindikat je Kujundžiću iznio svoje stajalište da prekovremeni nisu adekvatno obračunavati, što je potkrijepljeno i nalazom neovisne financijske stručnjakinje.

"Imamo nalaz nezavisne financijske stručnjakinje koja je gledala plaće iz različitih bolnica u Hrvatskoj i analizirala kako su preračunate po Centralnom obračunu plaća (COP), a kako bi trebalo biti. Zaključak je da nije adekvatno obračunato i to smo predstavili ministru", rekla je.

Čulinović-Čaić kaže da je Kujundžić obećao da će u vrlo kratkom roku sazvati stručnjake iz ministarstva financija, rada, uprave, pravosuđa i zdravstva, te će svi zajedno sjesti, vidjeti i proanalizirati. Očekuje novi sastanak s ministrom krajem veljače.

Sindikat traži da se u što kraćem roku "posloži" COP, a plaće počnu adekvatno obračunavati, po mogućnosti za veljaču, najkasnije ožujak.

"U slučaju da sva ministarstva i njihove stručne službe zaključe isto što i mi dogovorit ćemo se kada, kako i u kojem roku će nam vraćati neadekvatno obračunate prekovremene sate", dodala je.

  • +40
  • +37

Ministar Kujundžić tvrdi da se u njegovom mandatu nije povećao dug zdravstva

Izvor: Pixsell / Autor: Marko Lukunić

Po procjeni neovisne financijske stručnjakinje, ukupni dug liječnicima kreće se od 1,2 milijarde do dvije milijarde kuna, odnosno između 100 i 800 kuna bruto mjesečno po liječniku, ovisno o tome koliko je prekovremenih sati odradio.

"Pričekat ćemo treći sastanak, to će, što se nas tiče, biti posljednji put. Predstavnici ministarstava će nam iznijeti stav jesu li ili nisu dužni. Ako kažu da nisu dužni, idemo dalje u akciju o kojoj će odluku donijeti Glavni odbor sindikata", najavila je Čulinović-Čaić.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!