SLOBODA PRIJEVARE

Liječnici sveučilištu: Dajte otkaz dr. Ozu!

23.04.2015 u 11:53

Bionic
Reading

Skupina od 10 uglednih znanstvenika zatražila je od uprave Sveučilišta Columbia u New Yorku da udijeli otkaz slavnom televizijskom liječniku Mehmetu Ozu zbog 'nečuvenog nedostatka integriteta' koji je demonstrirao promovirajući 'nadriliječničke tretmane'

'Dr. Oz je više puta iznova pokazao prijezir prema znanosti utemeljenoj na dokazima', napisali su liječnici u otvorenom pismu koje su početkom tjedna poslali dekanu Leeju Goldmanu. U njemu ističu da dr. Oz uporno reklamira 'čudotvorne' dodatke za mršavljenje bez dokaza da imaju ikakvo djelovanje.

No Sveučilište za sada nije odlučilo udovoljiti zahtjevu liječnika. Škola New York Ivy League objavila je priopćenje za medije u kojem tumači da je 'vjerna načelu akademskih sloboda i slobode članova sveučilišta da izražavaju svoje stavove u javnim diskusijama'.

Oz se prvi put u središtu medijske pozornosti pojavio kao gost emisije Oprah Winfrey. Nedugo nakon toga pokrenuo je i pet godina vodio svoju vlastitu emisiju 'Dr. Oz Show'.

Prije toga bio je vrhunski kardiokirurg na Columbiji. No s vremenom je svoju emisiju počeo koristiti za promicanje i prodaju pseudoznanstvenih terapija i proizvoda.

Godine 2010. i 2011. zbog toga je dobio nagradu Pigasus (leteća svinja) koju Zaklada James Randi svakog 1. travnja dodjeljuje za najveće svjetske gluposti i prijevare.

Godine 2010. našao se na udaru kritika jer je dao naslutiti da je pobornik antivakcinacijskog pokreta.

Jednom prilikom ugostio je parapsihološkog medija Johna Edwarda koji je, kao i obično, tvrdio da razgovara s mrtvima dok je zapravo manipulirao publikom u studiju. Dr. Oz ni u jednom trenutku nije doveo u pitanje Edwardovu paranormalnu sposobnost.

Na meti kritičara našao se i nakon što je 2013. za The New Yorker izjavio da je 'medicina vrlo religiozno iskustvo'. 'Imam svoju religiju, a vi svoju. Teško nam je složiti se oko toga što djeluje jer toliko mnogo toga ovisi o stajalištu promatrača. Podaci su rijetko jednoznačni', rekao je u razgovoru.

Konačno je prošle godine demokratkinja Claire McCaskill zatražila saslušanje dr. Oza pred senatskim odborom uz obrazloženje da je često obmanjivao javnost reklamama nekih alternativnih farmaceutskih kompanija.

Senatorica je kao primjer Ozovih prijevara posebno istaknula emisiju emitiranu prije tri godine u kojoj je popularni liječnik izjavio da je ekstrakt zelene kave magičan lijek za mršavljenje.

'Vaš kredibilitet narušili su prevaranti, ali i vi sami ste to učinili svaki put kada ste napomenuli da svatko može izbaciti mast iz organizma samo ako uzme neku od široke ponude malih pilula', rekla je McCaskill dr. Ozu tijekom saslušanja.