NEZADOVOLJNI REFORMOM

Liječnici podnose tužbe protiv države

13.01.2009 u 15:43

Bionic
Reading

Predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM)nisu bili na sastanku s ministrom zdravstva Darkom Milinovićem kojem su nazočili sindikalisti, predstavnici HUP-a, predstavnici liječničkog zbora, udruge pacijenata i udruge poslodavaca u zdravstvu

Predstavnik KoHOM-a Marijan Malnar ponovio je da liječnici obiteljske medicine ne prihvaćaju ponuđeni aneks na ugovor koji su potpisali na tri godine, a ističe krajem 2009. godine. I dalje nastavljaju s nenaplaćivanjem participacije, a idući bi tjedan odvjetnički tim KoHOM-a mogao podnijeti i prve sudske tužbe za zaštitu interesa liječnika obiteljske medicine, najavio je Malnar. 

U priopćenju kojeg je poslalo Ministartvo zdravstva se navodi da su sudionici sastanka, među kojima i predstavnici primarne zdravstvene zaštite, podržali reformu i dogovoreni smjer reforme, te ustraju na prihvaćenim zakonskim rješenjima jer je u njih uvršteno sve što je dogovoreno na radionicama tijekom donošenja tih zakona.

"Usuglašeno je kako će se nastaviti pratiti provedba reforme, kao i suradnja na donošenju podzakonskih akata", ističe se u priopćenju iz Ministarstva zdravstva.

Kako se doznaje, na sastanak nisu bili pozvani predstavnici Koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM), koji su nezadovoljni ponuđenim aneksom na ugovor za obavljanje djelatnosti, budući da im je njime, umjesto dosadašnjeg stopostotnog iznosa glavarine, zajamčeno 80 posto dok bi ostatak trebali zaraditi dodatnih postupcima.

Predsjednik Hrvatske liječničke komore (HLK) Hrvoje Minigo izjavio je da je na sastanku bilo govora o problemima u provođenju reforme koje treba ispravljati, pa tako i o onima koji su se pojavili u obiteljskom medicini.

Minigo kaže kako liječnička komora podržava reformu, ali inzistira da nitko od liječnika tijekom reforme ne bude financijski oštećen i ne dobije manje sredstava nego dosad, a trenutno nije poznato što podrazumijeva odredba o "80 posto", koja se nalazi u aneksu ugovoru.

Komora, po njegovim riječima, ne može bezrezervno podržati KoHOM i njihove metode jer se zalažemo za poštivanje zakona, no liječnici obiteljske medicine članovi su Komore i ona stoga mora učiniti sve da im se omogući normalan rad.