sve zbog doznaka

Liječnici Berošu i poslodavcima: Ispunite obećanje i prilagodite poslovanje

05.03.2024 u 14:24

Bionic
Reading

Koordinacija hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) je zbog činjenice da moraju još uvijek izdavati papirnate doznake za bolovanje još jednom prozvala ministra Vilija Beroša, a od poslodavca zatražila da svoje polovanje prilagode 21. stoljeću

'Vezano uz medijske natpise po kojima iz Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje kažu da liječnici obiteljske medicine 'nisu dobili uputu HZZO-a prema kojoj više nisu u obvezi izdavati papirnata Izvješća o privremenoj nesposobnosti ili spriječenosti za rad',KoHOM u priopćenju i podsjeća na to da je ministar zdravstva na zajedničkom sastanku s HZZO-om obećao administrativno rasterećenje obiteljske medicine'.

Dodaju da je upravo je jedan od zahtjeva KoHOM-a bio ukidanje papirnatih doznaka jer su one nepotrebno trošenje vremena i pacijenata i liječnika kao i potrošnog materijala: papira i tonera.

'U vrijeme digitalitacije svih procesa u državi (čime se Vlada RH hvali u javnosti), u vrijeme e-gradana, e-novcanika, e-recepta e-uputnica, e-bankarstva, e-hzzo ne vidimo razloga za papirnatim doznakama?

E-doznaka zaživjela je još u vrijeme lockdowna i nema razloga da par godina kasnije ne funkcionira u cijelom opsegu.

Obiteljski doktori odbijaju biti jedini u državi kojima se gomila administracija i koji su iz dana u dan administrativno sve opterećeniji što je i jedan od razloga propadanja obiteljske medicine.

KoHOM poziva obiteljske liječnike da izdaju pripadajuće doznake, kao i do sada, svim pacijentima na bolovanju, a sve poslodavce da prilagode svoje poslovne procese digitalnom 21. stoljeću.

Od Ministarstva zdravstva kao i HZZO-a očekujemo da žurno ispune svoja obećanja vezano uz administrativno rasterećenje obiteljskih liječnika', zaključuju u KoHOM-u.