HLADNI POGON

Sve veći pritisak na bolnice: Od četvrtka se u splitskom KBC-u obustavljaju sve operacije koje nisu hitne?

02.11.2021 u 22:31

Bionic
Reading

Kako doznaje Slobodna Dalmacija od pouzdanog izvora u KBC-u Split, po svemu sudeći će od četvrtka u splitskoj bolnici biti obustavljene operacije hladnog pogona i splitski će liječnici operirati samo hitnoće.

To je odluka koju se trebalo i očekivati, a nju će, prema svemu sudeći izreći na sutrašnjoj konferenciji za novinare prof. dr. sc. Julije Meštrović, ravnatelj splitske bolnice, prenosi Slobodna Dalmacija.

Ukoliko zaista budu obustavljene sve operacije hladnog pogona, biti će to veliki udarac kako za KBC Split, ali i za sve pacijente koji bi u normalnim okolnostima mogli neometano doći na svoj red za operaciju.

Što se tiče brojki hospitaliziranih od Covida u KBC-u Split danas ih je na liječenju 125, a njih 30 je na respiratoru. Od njih 125 koji su hospitalizirani, samo je 10 posto onih koji su cijepljeni, što bi značilo da je 12 takvih u bolnici. I opet svih tih 12 ljudi koji su se cijepili, a ipak završili u bolnici od Covida je teško bolesno, odnosno njihove osnovne bolesti su razlog zbog koji su dobili Covid, iako su se cijepili. Svi oni su ili hematološki bolesnici ili imaju neko maligno oboljenje.

Što se tiče ovih 30 na respiratoru i s njima je situacija ista. Od te brojke, ponovno 10 posto njih je cijepljeno, što bi značilo da je troje cijepljenih bolesnika završilo na respiratoru. Ostalih 27 na respiratorima nije cijepljeno.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ