PORUKA ZAPADNJACIMA

Libija spremna na promjene, ali pod Gadafijem

05.04.2011 u 07:42

Bionic
Reading

Libija je spremna održati izbore i reformirati svoj politički sustav, ali samo narod može odlučiti hoće li Moamer Gadafi ostati na njezinu čelu, izjavio je u ponedjeljak navečer glasnogovornik libijske vlade Musa Ibrahim.

‘Mi možemo imati bilo kakav politički sustav, bilo kakvu promjenu: ustav, izbore, bilo što, ali to mora odlučiti narod’, rekao je Ibrahim na tiskovnoj konferenciji.

‘Tko ste vi, zapadnjaci, da odlučujute što Libijci trebaju učiniti? Zašto zapadne vlade ne kažu: libijski narod mora odlučiti hoće li libijski vođa otići ili ostati, hoće li zemlja imati ovakav ili drugačiji politički sustav?’, naglasio je, odgovarajući na pitanje vode li se o tome pregovori sa Zapadom.

Ibrahim je kazao da nitko izvana Libiji ne može nametati uvjete, čak i kada je zemlja spremna na razgovore o prijedlozima o uvođenju demokracije, transparentnosti, slobode medija ili protukorupcijskih zakona.

Još je jednom naglasio da vladine snage ne sudjeluju ni u kakvim napadima na civile.

Libijska televizija u ponedjeljak navečer u živo je prikazala Moamera Gadafija kako pozdravlja pristaše iz terenskog vozila koje je izašlo ispred njegove rezidencije Bab al-Azizije u Tripoliju. Gadafi im je kratko mahao kroz otvoreni krov.

U međuvremenu je američko ministarstvo financija objavilo da je ukinulo sankcije protiv bivšeg libijskog ministra vanjskih poslova Muse Kuse. On sada može raspolagati svojom imovinom i računima u Sjedinjenim Državama. Ministarstvo je objavilo kako je taj potez namijenjen ohrabrenju ostalih dužnosnika iz Gadafijeva okružja da ga napuste.