U potrazi za identitetom

Liberal 'lijevog srca i konzervativne glave': Ovo su Milanovićeve ideološke vratolomije

21.03.2024 u 19:03

Bionic
Reading

Različite svjetonazorske i političke identifikacije predsjednika Zorana Milanovića, ali i strateško obraćanje proširenom ideološkom paketu građana - od lijevih, preko desnih, do liberala - više od desetljeća u najmanju ruku zbunjuju ljude. Od modernog socijaldemokrata i libertarijanca do reformiranog ljevičara 'lijevog srca i konzervativne glave'. Ovo su svi politički identiteti Zorana Milanovića

Reuters ga je neki dan nazvao socijaldemokratom i populistom dok ga je Politico oslovio kao političara desnog centra. Vjerojatno nitko od njih nije pogriješio jer se Zoran Milanović, premda je od 2007. (s prekidima) službeno i neslužbeno socijaldemokratski lider, tijekom svih tih godina politički identificirao kao sve i svašta - ponekad možda iz pragmatičnih razloga, s namjerom da se dodvori širem spektru javnosti, a možda se doista i politički tražio.

Bilo kako bilo, zbog mnogih kontradiktornih identifikacijskih elemenata teško je odrediti tko je zapravo Milanović. Stoga smo napravili kratak kronološki pregled predsjednikovih ideoloških vratolomija, pa zaključite sami.

2011. moderni socijaldemokrat - libertarijanac

U Jutarnjem listu 2011. Milanović, koji je te godine postao hrvatski premijer, iskoristio je svoj prvi oksimoron u političkoj identifikaciji. Izjasnio se kao 'moderni socijaldemokrat - libertarijanac'. Ekonomski gledano, spojio je nespojivo: dok se libertarijanci zalažu za što manju ulogu države u ekonomiji (predvodnik kola je tržište), socijaldemokrati pretpostavljaju umjerenu do snažniju ljevicu (jaka uloga države u ekonomiji).

2013. liberal, ali i reformirani ljevičar i kalvinist

U intervjuu za Novi list tadašnji hrvatski premijer Milanović i vođa socijaldemokrata 'izašao je iz ormara' i svjetonazorski se deklarirao 'prije svega kao liberal', što je zbunilo svekoliku javnost. Liberal Milanović na čelu socijaldemokratske stranke potom se opisao i kao reformirani ljevičar - kalvinist (što god to jest), koji svjesno cilja na građansko-liberalni korpus, čime se (valjda) pozvao na najstrožu radnu etiku protestantizma - svjetovni asketizam i rigorozni moral Jeana Calvina kao najsvetiju dužnost kršćana.

  • +19
Zoran Milanović na sjednici Glavnog odbora SDP-a Izvor: Pixsell / Autor: Sanjin Strukic/PIXSELL

Liberalizam i ljevica inače nikako ne idu ruku pod ruku, ali ponekad imaju zajedničke ciljeve (ali ne iz istih razloga te koriste različita sredstva da ih ostvare). Temelj liberalizma je osobna sloboda svakog čovjeka, individualizam i slobodno tržište, dok su za ljevicu karakteristični kolektivizam te velika državna kontrola nad tržištem i djelovanjem građana.

Kao 'reformirani ljevičar', valjda je sugerirao da je ekonomski pragmatičan i da SDP-ova ekonomska politika, ako je to potrebno, štiti veliki kapital, ali možda se ujedno tom sintagmom htio dodvoriti kritičarima s lijeve strane političkog spektra koji su ga zbog elemenata takve ekonomske politike u njegovoj vladi proglasili izdajicom socijaldemokrata.

2014. liberalni konzervativac

'Kad kažem da sam liberalni konzervativac, to ovdje ne znači nikome ništa', rekao je tadašnji premijer Milanović početkom 2014. u emisiji Romana Bolkovića '2 u 9' na Jabuka TV-u, a onda objasnio svekolikom puku što to znači.

'Biti liberalni konzervativac znači imati liberalan pogled na društvene vrijednosti i ljudske slobode, a biti konzervativan u smislu da ne nasjedaš na grandiozne ideje da ćeš sutra promijeniti svijet', objasnio je. Otkrio je tada i svoje 'novo' vjersko opredjeljenje. 'Ja sam agnostik i ateist, a podrijetlom obični katolik', rekao je tada, očito 'napustivši' kalvinizam.

'Građansko-liberalni korpus' kojem se obraća već sljedeće godine proširio se na desni centar. 'To je tiha većina. To su ljudi do kojih mi itekako možemo doprijeti', rekao je 2015. Te godine nije uspio obraniti premijerski mandat.

Što je liberalni konzervativizam?

Nakon Drugog svjetskog rata prekinuo se kontinuitet konzervativizma kao ideologije tradicionalnih vrijednosti, pa je on počeo preuzimati neke liberalne vrijednosti (liberalni konzervativizam ili neokonzervativizam). Hrvatska enciklopedija kaže da neokonzervativizam zadržava tradicionalno konzervativno stajalište o nesavršenosti ljudske prirode i potrebi za jakom državom radi održanja poretka i osiguranja poštovanja autoriteta, ali prihvaća slobodno tržište kao 'prirodnog' regulatora ekonomije i instrumenta socijalne discipline.

Taj je tip konzervativizma u 1970-ima postao dominantna struja modernoga konzervativnog mišljenja i ideološko-programski temelj konzervativnih politika (M. Thatcher, R. Reagan). Neokonzervativizmu je bliska nova desnica, koja spaja moralistički napad na socijalnu državu te zadiranjem u 'prirodne' nejednakosti sustavom socijalne pomoći zapravo obnavlja siromaštvo, s obnovom tradicionalnih vrijednosti koje se odnose na mjesto religije i Crkve u društvu, ulogu obitelji i žene, pobačaj, homoseksualnost i druga socijalna pitanja. S tim su shvaćanjem tijesno povezani novi moralizam, antiegalitarizam, ksenofobija i autoritarni nacionalizam. 

2016. lijevo srce i konzervativna glava

'Imam lijevo srce i konzervativnu glavu', kazao je u kolovozu 2016. šef SDP-a na predstavljanju programa Narodne koalicije u Rijeci. Te je godine nakon parlamentarnih izbora otišao i s mjesta predsjednika SDP-a te se posvetio privatnom konzultantskom poslu.

2018. ljevičar, ali i liberal

'Volio bih vidjeti gdje sam se definirao kao liberal. Ipak sam ljevičar, ali liberal u smislu britanskog, reformatorskog liberalizma 19. stoljeća i liberal u smislu društvenih vrijednosti i odnosa u društvu, to u određenoj mjeri da. Ali, primarno, borac za slabije', rekao je Milanović na panel diskusiji Caffe by Express 2018. Tom prilikom rekao je i da su liberalni pogledi na svijet supstrat socijaldemokracije.

2019. nesavršeni socijaldemokrat

U prosincu 2019. na predizbornom skupu u Rijeci, Milanović se kao predsjednički kandidat SDP-a osvrnuo na zamjerke da nije ljevičar. 'Ja sam socijaldemokrat, iako nisam savršen', rekao je tada te podsjetio auditorij kako je upravo njegova vlada oslobodila građane jarma švicarskog franka 'dok su Plenković i Kolinda bili u šatoru', ističući tako svoje socijaldemokratsko opredjeljenje kroz borbu za radnička i prava građana. A iskoristio je tada priliku i da pohvali socijaldemokratsko nasljeđe u Europi.

2024. gradski, hrvatski, lijevi liberalni političar

'Nije to lijeva oporba nego seljačka buna u odijelima. Buna traje. Kakva lijeva oporba? Ja sam gradski, hrvatski, lijevi liberalni političar....On kaže da sam primitivac. Ja sam njegova zla kob', rekao je Milanović u utorak u Ludbregu, odgovarajući na pitanje novinara što misli o izjavi premijera Andreja Plenkovića da će on (Milanović) i lijeva oporba izgubiti.

I, što kažete?