PRAVEDAN SUSTAV MIROVINA

Lesar: Prvi uvjet za mirovinu treba biti staž

31.07.2010 u 17:25

Bionic
Reading

Hrvatski laburisti - stranka rada smatra da bi odlazak u mirovinu trebao ovisiti i o godinama radnog staža, a ne samo o godinama starosti, te da Vlada treba mirovinski sustav urediti na pravedan način tako da se iz mirovinskog fonda isplaćuju isključivo mirovine sukladno uplaćenim doprinosima

Ni Ustavni sud, koji brine o ravnopravnosti, niti Vlada nisu se sjetili mogućnosti uvođenja kategorija redovnih, prijevremenih i poslijevremenih mirovina koje bi ovisile i o godinama radnog staža, a ne samo o godinama starosti, ističu Hrvatski laburisti, koji su priopćenjem danas reagirali na zakonski prijedlog kojim Vlada namjerava, u roku od 10 godina, izjednačiti dobni uvjet odlaska u starosnu mirovinu žena i muškaraca na 65 godina a u prijevremenu na dob od 60 godina te dodatno umanjiti prijevremene mirovine.

'Ako već Ustavni sud inzistira na rodnoj jednakosti, Hrvatski laburisti - Stranka rada tada predlaže da uvedemo redovne mirovine s 40 godina staža (prvi uvjet) ili 65 godina života i minimalno 15 godina staža (drugi uvjet). Oni koji bi željeli u prijevremenu mirovinu, mogli bi s 35 godina staža, ali ne manje manje od 60 godina starosti i umanjenjem mirovine za 0,15 posto po mjesecu prijevremnog odlaska. Oni koji žele raditi dulje od 40 godina staža ili 65 godina života, a to im omogućava i postojeći Zakon o radu, neka rade. Štoviše, nagradimo ih za to povećanom poslijevremenom mirovinom s 0,15 posto po mjesecu', ističe se u priopćenju koje je potpisao predsjednik stranke Dragution Lesar.

Vlada, koja želi napraviti sustav pravednim, mogla bi to vrlo jednostavno, drže Laburisti. 'Pravedan sustav znači da se svakom osiguraniku izračuna koliko je uplatio - i taj je udjel mirovina koju treba primati. Sve drugo - privilegije koje se dodjeljuju odlukom politike, za što nitko umirovljenike nije ništa pitao, treba se platiti iz nekih drugih sredstava, ne iz mirovinskog fonda. Uključujući i mirovine političara, branitelja, akademika, rudara, policajaca, vojnika i svih drugih', ističe se u priopćenju.

'Vladi ne pada na pamet da penalizira poslodavce koji nisu platili doprinose ili su ih platili na minimalne plaće pa nas sve prevarili', kaže se među ostalim u priopćenju.

Glede zabrinjavajućeg omjera broja osiguranika i broja umirovljenika koji više ne može osigurati isplaćivanje mirovina, Hrvatski laburisti upozoravaju da ljudi nisu dragovoljno išli u mirovinu osim, kako navode, 'onih kojima je vlada - ova ili bilo koja bivša - osigurala lagodan život s povlaštenom mirovinom'.