ZBOG PODJELA U DRUŠTVU

Leko održao bukvicu zastupnicima: Pitanja o '41. i '45. ostavite povjesničarima

27.05.2015 u 10:44

Bionic
Reading

'Pitanja o '41. i '45. jesu važna, ali ih moramo ostaviti povjesničarima jer od njih građani neće bolje živjeti', poručio je jutros predsjednik Sabora Josip Leko, očitavši bukvicu svim zastupnicima zbog sve češćih stanki. Naime, na to ga je ponukala stanka HSU-ove Marije Ilić, a ona je svojim izlaganjem dignula buru u redovima HDZ-ovih saborskih zastupnika

'Ako smo se kao društvo opredijelili za demokratske vrijednosti i demokratska načela, a jasno je da jesmo, važno je dalje graditi takvo društvo, a ne na bilo koji način i od bilo koga dovoditi u pitanje ono za što smo se plebiscitarno izjasnili devedesetih godina i do sada gradili te ugradili u Ustav Republike Hrvatske. Nepoštivanjem tih vrijednosti dovodimo u pitanje ciljeve za koje smo se borili i za koje su pali mnogi građani Hrvatske, dali svoje živote', poručio je Leko zastupnicima.

Dijeliti društvo po bilo kojoj osnovi, poručio je Leko, nije dobro.

'U izbornoj godini ne smijemo se dovesti u situaciju da zbog osobnog ili političkog probitka bilo koje političke opcije uništimo vrijednosti hrvatskog društva.
Zato pozivam sve političke aktere u Republici Hrvatskoj da budu demokratski odgovorni u izbornoj godini, posebno vas, kolege zastupnike u Hrvatskom saboru, i na taj način pokažu brigu za budućnost hrvatskog društva i hrvatske države te da svoje aktivnosti usmjere u daljnji razvoj demokratskih procesa i gospodarskog napretka, dobrobiti svih građana Republike Hrvatske. To građani s pravom očekuju od nas', kazao je Leko.

U fokusu zastupnika trebaju biti ostvarivanje novih radnih mjesta, izgradnja prosperitetnog gospodarstva, rješavanje problema i pomoć prezaduženim građanima te natalitetna politika, napomenuo je Leko.

Mislim da pitanja o '41. i '45. jesu važna, ali ih moramo ostaviti povjesničarima jer od njih građani neće bolje živjeti. Molim vas, zaista vas molim da saborsku govornicu koristimo u općem interesu. To će doprinijeti boljem ugledu Sabora, ali sasvim sigurno doprinijet će i napretku hrvatskog društva. Nije ovo upućeno ni lijevima ni desnima, to je molba svima', zaključio je Leko.

Leku je na takav govor nagnala stanka koju je zatražila HSU-ova Marija Ilić, i to kako bi progovorila o situaciji koja se dogodila na maturalnoj večeri u Kninu.

'Kada političar sije strah, nevin čovjek nastrada, tako se kaže. Sukus je to tužne priče kojoj smo svjedočili prije nepuna dva, tri dana u Kninu. Ukratko, dvije hrabre, rekla bih, profesorice i ravnatelj Srednje škole Lovre Montija u Kninu našli su se na meti lokalnih moćnika, osoba iz crkvenih redova, a nažalost i iz pojedinih braniteljskih udruga, samo zato što su smatrali da katoličkom svećeniku koji će blagosloviti učenike nije mjesto na službenoj proslavi mature', pojasnila je Ilić.

Nakon svega povela se atmosfera linča, kojoj, kazala je HSU-ova zastupnica, svjedočimo već neko vrijeme.

'Atmosfera koja se zahuktava u ovo predizborno vrijeme, da se slikovito izrazim, podgrijavana je iz redova oporbenih stranaka. Poštovani sijači straha, ma tko god vi bili, vi ste upravo odgovorni za svaku neugodnost ili, ne daj Bože, kakvu veću posljedicu koja će se dogoditi ili se već sada događa svakome tko se usudi misliti drugačije od vas. A k tome predsjednik oporbene stranke najavljuje promjenu društvene klime, potencirajući da u ovoj zemlji živi mnogo onih koji ne vole Hrvatsku', rekla je Ilić.

Treba upozoriti na atmosferu sotoniziranja, pogotovo kada se uzme u obzir to da je Knin multietnički grad, a Hrvatska sekularna država, kaže Ilić.

'Nije red da svećenik jedne crkve blagoslivlja svu djecu na maturi bez obzira na njihovu vjersku pripadnost. I onda profesorice od Mladeži HDZ-a dobiju lekciju o tzv. domoljubnom osviještenju. A osim toga što iz njihovog govora izvire mržnja, notorne laži i objede na račun profesorica, licemjerno je u tom slučaju to da domoljubnu mjeru procjenjuju upravo oni koji nakon recimo jedne izborne pobjede slave uz najopskurnije 'cajke' u klubovima', kazala je Ilić i pozvala HDZ da se ogradi od napada svoje mladeži.