NOVAKU ODBIJENICA

Leko odbio glasovanje o ispravljanju diskriminacije invalida

29.05.2015 u 14:08

Bionic
Reading

Predsjednik Sabora Josip Leko nije danas dopustio da se u drugom pokušaju glasa o izmjenama Zakona o doplatku na djecu, kojim je nezavisni zastupnik Mladen Novak želio ispraviti diskriminaciju koju trpi 1.100 osoba s invaliditetom

Novak je pred kraj glasovanja zatražio da se ponovno glasa o njegovom prijedlogu zakona. 'Nismo nikada odlučivali o zakonu i glasali smo samo o neprihvaćanju zakona. Uputio sam sukladno Poslovniku novi zaključak jer ste mi ranije rekli da nitko nije dostavio prijedlog zaključka i ja sam to dostavio', kazao je Novak.

Podsjetimo, Sabor je prije nekoliko tjedana glasao o zaključku da se novakov prijedlog zakona 'ne prihvaća'. Glasanje je pokazalo da je 21 oporbeni zastupnik bio protiv toga da se Novakov zakon ne prihvati dok je 68 vladajućih bilo suzdržano.

Iako su vladajući to protumačili da prijedlog zakona nije prihvaćen, o prihvaćanju prijedloga se nikada nije glasalo.

Upozorio je Novak i danas na to, međutim predsjednik Sabora Leko nije imao milosti.

'Koliko se sjećam, to sve smo se izjasnili kroz prihvaćanje i neprihvaćanje zaključka o tome zakonu', kazao je Leko i odbio dozvoliti da se ponovno glasa o zakonu.

Što dalje, upitali smo Novaka nakon odbijenice saborskog šefa.

'Žalosno, al on laže. Gnjusno mi je to za reći, ali laže i sve me upućuje na postupak da će sve što pokrenem biti odbijeno', kazao je Novak za tportal.

Dokaz za to je i status koji je na Facebooku objavila Vesela Prančić iz Udruge Mogu, koja se osvrnula na susret udruga s premijerom Zoranom Milanovićem.

'Prije deset dana san sidila u toj pregovaračkoj sobi Vlade. Znate koji je uvjet bija da dječji doplatak prođe? Uvjet je da Novak povuče svoj zakon jer se pegla SDPov imidž i oni žele da taj zakon bude njihov prijedlog', napisala je na svom Facebooku.

Novak kaže da on neće odustati. 'Tražit ću tumačenje Odbora za Ustav i paralelno s tim ću isti zakon poslati ponovno u proceduru', rekao nam je Novak.

Iako prema Poslovniku, ukoliko je zakon odbijen, isti prijedlog ne može ponovno u proceduru sljedeća tri mjeseca.

'Odredba o tri mjeseca se ne može odnositi jer zakon nikada nije odbijen', kaže nam Novak.

Podsjetimo, Novak je svojim prijedlogom zakona želio ispraviti diskriminaciju što je trpi 1.100 osoba s invaliditetom.

Naime upravo ova skupina osoba s invaliditetom ne prima naknadu od 831,50 kuna, iako to pravo doživotno ima 4.000 osoba s invaliditetom. Izmjenama Zakona o dječjem doplatku iz 2002. pravo na doplatak izgubilo je oko 1.100 osoba s teškim invaliditetom. To se dogodilo zato što je učinjena podjela na osobe s invaliditetom starije od 27 godina, koje su počele primati doplatak prije 1. siječnja 2002., i na one koje navršavaju 27 godina poslije donošenja spomenutog zakona. Novak je svojim prijedlogom izmjena upozorio na taj problem.