RETROVIZOR: TKO JE ALEKSANDAR VULIN?

Lažni srpski Che Guevara u Armaniju na Vučićevoj uzici

23.06.2015 u 07:00

Bionic
Reading

Aleksandar Vulin, srpski ministar rada, boračkih i socijalnih pitanja, niti dva mjeseca nakon verbalnog natezanja s hrvatskim ministrom branitelja Predragom Matićem ponovno je skandalizirao hrvatsku javnost. Ovoga puta šokirao je izjavom izrečenom na komemoraciji u Jadovnom, gdje je kardinala Alojzija Stepinca nazvao 'ustaškim vikarom', a okupljene prosvjednike uoči komemoracije nazvao 'povampirenim ustašama'. Tim povodom ponovo objavljujemo profil ovog kontroverznog političara koji je prošao put od ljutog titoističkog ljevičara preko miljenika Miloševićeve supruge Mire Marković do dežurnog lajavca pod kontrolom Aleksandra Vučića i ministra rada koji iz Armanijevog odijela uskače u jacuzzi

Vulin je rođen 1972. u Novom Sadu, a političku karijeru započeo je još kao đak gimnazije u Sremskim Karlovcima, kada je, noseći jugoslavensku i srpsku zastavu s petokrakom 'koje i danas čuva', predvodio srednjoškolsku frakciju prosvjeda protiv autonomije Vojvodine, danas poznatijeg kao 'jogurt-revolucija'. Kako se Komunistička partija Jugoslavije u tom trenutku upravo raspadala, dugokosi ljevičar koji se kleo u Azru i Che Guevaru politički se skrasio u Savezu komunista – pokretu za Jugoslaviju, koji su osnovali generali JNA na čelu s Veljkom Kadijevićem i Blagojem Adžićem.

Nakon raspada ovog uzaludnog političkog projekta, članstvo seli u Jugoslavensku ljevicu, stranku njegove dugogodišnje političke zaštitnice Mirjane Marković, supruge Slobodana Miloševića. Vulin je jedan od osnivača JUL-a, koji u Miloševićevoj vladi od 1994. do 1998. funkcionira kao bračni koalicijski partner, dok on sam u svojstvu stranačkog glasnogovornika nastavlja nizati verbalne bisere. Tako nakon prosvjeda u Beogradu u veljači 1997., kada je policija na minus šest Celzijevih stupnjeva silom rastjerala ulični bunt protiv namještenih lokalnih izbora, Vulin izjavljuje: 'Pa što su trebali, polijevati prosvjednike toplom vodom?' Iz tog vremena, Vulin nosi još jednu uspomenu – kumstvo sa Željkom Mitrovićem, gospodarom medijskog turbo-folk konglomerata Pink. Kasnije će proširiti svoje medijske operacije kolumnom u tabloidu Svet, u vlasništvu još jednog regionalnog mogula, Roberta Čobana, koji će mu čak dati i privilegiju recenziranja – vrlo prikladno – srpskog izdanja Alana Forda.


Godine 1998. Miloševićev SPS i JUL, pritisnuti strahom od gubitka vlasti, ulaze u koaliciju s deklarirano četničkom Srpskom radikalnom strankom, u kojoj tada uz Vojislava Šešelja stoluju i današnji srpski predsjednik Tomislav Nikolić te premijer Aleksandar Vučić. Vulin tada povlači 'principijelan potez' i napušta stranku Miloševićeve supruge, no 2006. će osnovati nominalno ljevičarski Pokret socijalista, koji od 2010. djeluje u koaliciji s nominalno desnom Srpskom naprednom strankom, nastalom na ruševinama radikala nakon odlaska Šešelja u Haag. Tako se 12 godina nakon što je odbio biti na vlasti s Nikolićem i Vučićem Vulin nalazi na istoj političkoj strani s njima.

Još jedan ustupak velikom vođi Aleksandru Vučiću učinit će 2013. kada Vučićeva vlada parafira sporazum s Kosovom, a Vulin prvo najavljuje, a potom povlači ostavku na mjesto šefa vladinog ureda za Kosovo i Metohiju. Kao šef tog ureda, čak će sam sebi dizajnirati i crnu uniformu (zbog koje je i priveden tijekom posjeta Kosovu), što će biti predah od njegovog uobičajenog stylinga skupih Armanijevih odijela koje mijenja kao čarape. U jednom od njih vodio je 2013. delegaciju kosovskih Srba da, uoči lokalnih izbora, prime blagoslov u pravoslavnom hramu na grčkom Hilandaru, da bi godinu dana kasnije, ništa manje elegantno odjeven, ugostio Aleksisa Ciprasa i uspoređivao ga sa svojim šefom Vučićem, zbog čega je u lijevom tisku prozvan 'neoliberalnim socijalistom'.  

Nameće se zaključak da je ovaj lažni srpski Che Guevara zapravo politički lajavac na kratkoj uzici u rukama Aleksandra Vučića, koji izgovara ono što gazda ne smije, e kako bi se gazda smirivanjem svog 'bludnog sina' ispostavio kao veliki europejac. Naime, prepucavanju s Matićem prethodile su Vulinove blesavo kontradiktorne izjave oko Šešelja – u studenom, kada je pušten iz Haaga, rekao je kako je pušten kako bi se destabilizirala vlada, dok je nakon haškog naloga da se Šešelj vrati ustvrdio kako vraćaju Šešelja da sruše Vučića. Očito je da u svakom vremenu postoji politički zaštitnik koji će, u zamjenu za dovoljnu količinu provokacije, skrbiti o Vulinu. O tome govori i detalj kako je, u vrijeme donošenja Zakona o radu u srpskom parlamentu, opaki ljevičar i ministar rada fotografiran uz jacuzzi spa-centra beogradskog hotela Hyatt, gdje ide pa se leči od stresnog ministarskog života.